Izvor: B92, 24.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Nisam se bavio policijom

Hag -- Ratko Marković je u ponedeljak pred Tribunalom negirao da je Miloševiću omogućio ostanak na vlasti.

Marković je, kao svedok odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću, negirao tvrdnju tužioca Džefrija Najsa da je 1997. tumačio Ustav Srbije tako da je Miloševiću omogući ostanak na vlasti. Najs je citirao tadašnje Markovićeve reči da Milošević ima pravo da se treći put kandiduje za predsednika Srbije uprkos tome što Ustav predviđa najviše dva mandata jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi predsednički mandat od 1990. nije iskoristio do kraja.

Marković je odbacio Najsovu sugestiju da je kao jedan od autora Ustava Srbije pomenut dokument namerno sačinio tako da on bude dvosmislen i podsetio da su isti ustavni tekst zadržale i nove vlasti u Srbiji.

Na pitanje kakvo je Ustavno utemeljenje imalo formiranje Jedinice za specijalne operacije, u maju 1991, Milošević je prigovorio da pitanje sadrži neistinu. "Kakve 'crvene beretke' u maju 1991? To ni ja ne mogu da znam, a kamoli Marković", rekao je Milošević. Najs je citirao pomoćnika šefa Državne bezbednosti Srbije i komandanta "crvenih beretki" Franka Simatovića sa proslave u centru JSO u Kuli 1997, da je jedinica formirana 4. maja 1991. i da je od tada delovala na zaštiti nacionalnih interesa u situaciji gde je opstanak srpskog naroda bio ugrožen na svim etničkim područjima.

"Pitanje je nekorektno. JSO je osnovana 1996. i mene ne zanima šta je ko izjavio", rekao je Milošević, a Marković je dodao da se nije bavio policijom i da ne zna šta su radile "crvene beretke".

Na Najsovo pitanje u čemu je razlika između prava Srba u Hrvatskoj i Albanaca na Kosovu na samoopredeljenje, Marković je rekao da su Srbi u Hrvatskoj to pravo uživali zato što su bili konstitutivan narod, a Albanci nisu zbog toga što su na Kosovu bili nacionalna manjina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.