Izvor: B92, 07.Avg.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Bez etničkih regiona

Beograd -- Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Milan Marković izjavio da Vlada Srbije neće dozvoliti formiranje bilo kakvih etničkih regiona u državi.

Marković je za "Večernje novosti" kazao da zahtev Albanaca sa juga Srbije za formiranje nije realan, kao i da u ovom momentu ne postoji ni ustavna pretpostavka za stvaranje teritorijalnih regiona i institucija.

"Važno da naš odgovor ne bude onakav kakav bi želeli inicijatori takve ideje, a to je scenario >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je bio svojstven prošlim vremenima. Vlada je svesna da postoje problemi na jugu, ali smo odlučni da ih rešimo. Neće nas ništa isprovocirati, ni teroristički akti ni bilo kakve deklaracije, da menjamo tu politiku", rekao je on.

Odgovarajući na prigovore Albanaca na veliko prisustvo Žandarmerije, Marković je rekao da je Žandarmerija prisutna "samo u onoj meri koja je potrebna za obezbeđivanje lične i imovinske sigurnosti građana".

"Ukoliko postoji bilo kakva primedba Albanaca na aktivnosti Žandarmerije, ministar policije Ivica Dačić je potpuno otvoren za razgovore o svim eventualnim spornim pitanjima. Ali, ono o čemu nećemo razgovarati je povlačenje Žandarmerije, jer bi time bila ugrožena bezbednost svih - i Albanaca i Srba i Roma", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.