Izvor: Blic, 10.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko prvi 'četovao' na Internetu

Marko prvi 'četovao' na Internetu

VALJEVO - Bože mili čuda velikoga, Valjevo ima Klub prijatelja - poštovalaca lika i dela Kraljevića Marka! Tako su, u epskom stilu, Valjevci proglasili osnivanje Kluba prijatelja Kraljevića Marka, na proslavi krsne slave Markovdana.

Mesto dešavanja, u ponedeljak veče, bila je čuvena stogodišnja kafana 'Kraljević Marko', gde su se uz bogatu trpezu i muziku 'na ‘ladno', okupili poštovaoci Kraljevića Marka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Domaćin slave, Radomir Stevanović, bivši načelnik Kolubarskog okruga - braćo i sestre Marka Kraljevića.

- Marko se vraća među Valjevce, mi smo Markovi -Marko je naš - bila je uvodna zdravica domaćina slave kojom je proglašena osnivačka skupština Kluba prijatelja Kraljevića Marka.

Ispod dominirajuće slike_arhiva Kraljevića Marka na Šarcu sa topuzinom u ruci, posle zdravice bivšeg načelnika, nastupio je guslar Slobodan Krunić. Da je Marko Kraljević 'svetska pojava' posvedočila je zatim profesorka francuskog u penziji Biljana Janevska. Ona je 'Oranje Kraljevića Marka' prvo recitovala na srpskom, a potom i na francuskom. Slušajući 'Oranje' neki su primeti i da su Srbi prvi na svetu znali za Internet, jer u toj pesmi majka Jevrosima kaže 'sine Marko ostavi se četovanja', što je pozdravljeno aplauzima i odobravanjem.

Publicista Zdravko Ranković podsetio je da je tačno pre 100 godina, beogradska 'Pravda' pisala da u Valjevu postoji kafana 'Kraljević Marko', koja je kako novinar zapaža 'pećina u kojoj nemoral caruje, boj je svakodnevan, a animir-dame idu s krila na krilo svojih kavaljera'.

- Valjda će opet tako biti - poželeo je Zdravko Ranković slavarima čuvenog junaka.

Predrag Vujanac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.