Marko Polo nije bio u Kini?

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jul.2015, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Polo nije bio u Kini?

Čuveni moreplovac Marko Polo verovatno nije stigao dalje od Crnog mora! Ovu smelu tezu iznela je pre deset godina Fransis Vud, šefica Kineskog odeljenja pri Britanskoj biblioteci, u knjizi "Da li je Marko Polo išao u Kinu". To je argumentovala činjenicom da nigde nije pomenuo običaje stezanja ženskih stopala, Kineski zid, čaj, kaligrafiju...

Fransis Vud je još dodala da u imovini koju je Polova porodica ostavila ne postoji nijedan predmet iz Kine.

S ovom tezom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se slaže i Danijel Petrela, arheolog iz Napulja, vođa ekspedicije u Japanu, koji ukazuje na netačnosti u opisu planirane invazije Kublaj-kana na Japan 1274. i 1281. godine.

Naime, Petrela navodi da Marko Polo brka detalje iz događaja koji se desili u razmaku od sedam godina. Podsetimo, 1298. u jednom zatvoru u Đenovi pisac po imenu Rustičeli iz Pize saslušao je uzbudljivu priču venecijanskog trgovca Marka Pola i po njegovom diktatu napisao "Opis sveta". Polo mu je ispričao da je proveo 17 godina u službi Kublaj-kana, unuka slavnog Džingis-kana.

Originalni rukopis je izgubljen, a planetom kruži više od 150 kopija s različitim detaljima. U svakom slučaju, Marko Polo je u istoriju ušao kao hroničar koji je srednjovekovnom Zapadu ostavio jedno od najzanimljivijih svedočanstava o Dalekom istoku.

Po tumačenju pomenutih skeptika, Marko Polo nikad nije bio u Kini, a svoje uspomene je pričao na osnovu pripovedanja putnika koji su zaista posetili Zemlji izlazećeg sunca.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.