Marko Đurić: Tačiju je sporazum isto kao švedski sto!

Izvor: Kurir, 16.Jun.2013, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Đurić: Tačiju je sporazum isto kao švedski sto!

Priština bi da uzme šta hoće. Nerado primenjuju odredbe briselskog sporazuma koje nisu baš povoljne za njih

BEOGRAD - Marko Đurić, šef tima za primenu sporazuma s Prištinom, tvrdi da Vlada Srbije još neće prestati da finansira srpske institucije na KiM.

- Edita Tahiri, šefica prištinskog tima, često daje izjave o onome o čemu nije bilo reči na sastancima kako bi se dodvorila svom biračkom telu. Ove nedelje razgovaralo se isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << o postavljanju upravljačkog tima Zajednice, koja ima izvršna ovlašćenja.

Šta je dosad dogovoreno s Prištinom?

- Razgovaralo se o imenovanju regionalnog policijskog komandanta i osnivanju regionalne policijske direkcije.

Da li je uopšte bilo razgovora o prestanku finansiranja, kako oni kažu, paralelnih struktura?

- O tome tokom ovih razgovora nije bilo reči. Razgovarali smo isključivo o formiranju novih institucija i utvrđivanju načina njihovog finansiranja. Neće biti smanjivanja ulaganja u srpsku zajednicu na Kosovu niti bilo čega što bi moglo da izazove negativne posledice po naše stanovništvo u pokrajini.

Tahirijeva je pomenula i da u septembru treba da se rasformiraju strukture iz oblasti pravde i bezbednosti.

- U ovom trenutku vode se razgovori o formiranju novih institucija srpske zajednice na KIM i neće biti rasformiranja postojećih institucija do formiranja novih. Niko neće biti u situaciji da ostane bez posla.

Kada će zaživeti Zajednica srpskih opština?

- Izborom upravljačkog tima Zajednica srpskih opština počela je da živi u svojoj pripremnoj fazi. Upravljački tim će obaviti sve neophodne logističke pripreme za početak rada Zajednice srpskih opština. To će biti regulisano statutom koji upravljački tim izrađuje kao nacrt, a onda sledi faza u kojoj Priština treba da menja svoje propise.

Hoće li to biti do septembra?

- Mi smo spremni da taj proces sprovedemo glatko, ali kod prištinske strane ne postoji entuzijazam da se one odredbe briselskog sporazuma koje nisu naročito povoljne za njih, a takvih je dosta, primenjuju s jednakom efikasnošću. Tu očekujemo i da EU izvrši dodatni pritisak. Prištinska strana se na momente prema dogovoru ponaša kao prema švedskom stolu - ono što im odgovara, to žele da sprovode, a za ono što im ne odgovora ne pokazuju toliku spremnost.

Odustali od suludih zahteva

Kakva je bila atmosfera tokom poslednjeg sastanka?

- Uglavnom pozitivna. Priština je odustala od nekih neracionalnih zahteva u vezi sa upravljačkim timom koji nisu bili navedeni u sporazumu, tako da je rezultat bio dobar.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.