Izvor: B92, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Markač prekršio pravila

Zagreb -- Mladen Markač, optužen za ratne zločine tokom akcije "Oluja", prekršio pravila Tribunala o ograničenju kretanja, navode hrvatski mediji.

Hrvatski general je, prema pisanju internet sajta Index.hr, proteklog vikenda bio u lovu na divlje svinje na planini Bilogori, a društvo mu je pravio lično ministar unutrašnjih poslova Ivica Kirin, čiji bi potčinjeni Markača morali hapsiti u takvim slučajevima.

Uz Markača, Kirina i gradonačenika grada Virovitice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zdenka Kožnjaka, iz čijeg su kabineta procurile informacija i fotografije, u lovu upriličenom na području Virovitičko-podravske županije učestvovao je i predsednik veteranskog udruežnja HVIDRA i saborski poslanik HDZ-a Josip Đakić.

Vest postavljenu na internet strani Index.hr objavljena je u više elektronskih medija, nakon čega je došlo do neveštih pokušaja demantovanja.

Iz kabineta gradonačelnika Virovitice saopšteno je da fotografije koje je Index.hr objavio nisu snimljene u ovogodišnjem lovu, već su korišćene one ahivske iz 2003. godine.

Markačev advokat Goran Mikuličić prvo je za Index.hr izjavio da bi "voleo da nema te fotografije", da bi za Hrvatsku televiziju izjavio da su fotografije stare četiri godine, a za jednu manju TV kuću je rekao da dovodi u pitanje autentičnost fotografija.

Na index.hr odmah su dokazali da fotografije potiču iz ove, a ne 2003. godine, jednostavno upoređujući fotografije Kirina iz ove i 2003. godine, kada je Kirin bio mnogo mršaviji.

Markač, koji je zajedno s generalima Ivanom Čermakom i Antom Gotovinom optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog ubistava, bezobzirnog razaranja naselja i pljačke imovine srpskih civila u "Oluji", kao i Čermak suđenje čeka u kućnom pritvoru, odnosno uz ograničenje kretanja van mesta stanovanja, kao i uz obavezu hrvatske vlade da ga, u slučaju kršenja pravila, odmah pritvori.

Čermak je takođe kršio pravila prošle godine, kada je bio na jednom rođendanskom slavlju, dočeku Nove godine i takmičenju na Sljemenu, ali mu je, uz opomenu, dopušteno da i dalje bude na privremenoj slobodi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.