Mario Vargas Ljosa: Nacionalizam najveća pretnja Evropi

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2014, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mario Vargas Ljosa: Nacionalizam najveća pretnja Evropi

Nacionalizam kao sinonim za "regresiju" predstavlja najveću pretnju za izgradnju Evrope, ocenio je peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa koji je upravo završio pozorišnu adaptaciju Bokačovog "Dekamerona".

- Neverovatno je da se to ponovo javlja u Evropi, gde smo mislili da smo prevazišli to tako ograničeno stanje - izjavio je Ljosa.

Osuđujući takvu ograničenu viziju života "koja uvek proizvodi ratove, diskriminaciju i rasizam", dobitnik Nobelove nagrade za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << književnost 2010, ocenio je da su "civilizacija, integracija i raznolikost" upravo suprotno od toga.

- Kad nastupi kriza dešava se ono što filozof Karl Poper naziva povratak plemenu, toj zaštiti kolektiva. Zatvoriti se u nešto što poznajemo, to je regresija. To je najteža pretnja za izgradnju Evrope - rekao je Ljosa.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.