Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2016, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mario Stanić: "Vatrene" sputali loši odnosi u HNS-u

BANJALUKA- Ima istine u tome da je hrvatski nogomet na aparatima, ali i nema, jer još postoji ona svijetla tačka koja se zove reprezentacija, kaže Mario Stanić, član bronzane generacije "vatrenih" sa Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj.

Eliminaciju Hrvatske s ovogodišnjeg Eura priznaje da je teško podnio. Od nesretnog poraza od Portugalaca u osmini finala kaže da više i nije toliko zagrijan za dešavanja u Francuskoj. Žao mu je što jednoj od najpotentnijih generacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << hrvatskih igrača, umjesto da dotakne vrh Evrope, prijeti udarac u pod. U razgovoru za "Nezavisne" govorio je o problemima unutar hrvatskog fudbala, nesuglasicama, sukobima na relaciji jug - sjever, navijačkim ispadima i svim drugim negativnim uticajima koji su značajno uticali na rezultat na EP.

"Odnosi unutar hrvatskog nogometa su već duže vremana diskutabilni, a reprezentacija je pokazatelj da ne bi trebalo da budu takvi. Što se tiče kvaliteta, potencijala, odnosa prema dresu, reprezentativci su primjer kako treba, ali ih turbulencije očito sputavaju da naprave i željeni rezultat, odnosno podvig do vrha. Meni je zapravo fascinantno da u cijelom kaosu mi još kontinuirano idemo na velika natjecanja i izgledamo dobro. Što se tiče odnosa unutar Hrvatskog nogometnog saveza, odnosa juga i sjevera, tu definitivno neke stvari ne štimaju i pitanje je da li smo dotakli dno ili možemo ići u dublje podjele i dublje nedijaloge.

Žalosno je što će to vjerovatno trajati još dugo. Žao mi je ove generacije, koja definitivno ima želju, volju, snagu, kvalitet za puno bolji plasman", rekao je rođeni Sarajlija, danas s hrvatskom adresom.

NN: Smatrate da je ekipa mogla više?

STANIĆ: Ovoj generaciji su se promijenila tri trenera u dvije godine, igrali su pred praznim tribinama, pratile su ih brojne turbulencije i kada se sve to sabere može se reći da su uspjeli postići i više od realno mogućeg. Bez obzira na sve vanjske utjecaje, momci su ipak skupili hrabrosti i želje. Zbog svega što su prošli može se reći da su napravili podvig i samim plasmanom na Euro, a onda i ulaskom u četvrtfinale,

NN: Šta kažete na negativne kritike?

STANIĆ: To je sasvim prirodna reakcija dijela javnosti i medija. Reprezentacija je odigrala neke utakmice kao nikad ranije, posebno u grupnoj fazi. Imali su koncentraciju, presing, dominaciju. Što se tiče same igre, oduševili su, ali isto tako što se tiče krajnjeg rezultata, od toga ne treba bježati. Definitivno rezultatski je moglo puno bolje i više.

NN: Da li je selektor kriv za ispadanje?

STANIĆ: Uvijek se postavlja pitanje odgovornosti izbornika i uvijek će se postavljati. Ono što trenera čini velikim je njegova intuicija kada treba nešto mijenjat i koji profil igrača mu treba u određenoj utakmici. Sigurno da je Ante Čačić trebalo ranije da mijenja protiv Portugala. To bi vjerovatno uticalo na igru, ali ne znači da bi uticalo i na rezultat.

NN: Treba li Čačić da ostane?

STANIĆ: Ne znam. Niti sam ga ja postavio niti ću ga ja smjenjivati. Problemi u hrvatskom nogometu su puno dublji i neće se riješiti ni ostankom ni smjenom jednog izbornika. Bilo koji izbornik da dođe u ruke dobija jednu veliku kvalitetu i jedno veliko nepovjerenje jer dolazi preko Zdravka Mamića. To nepovjerenje je zapravo srž svih problema, jer ko god da dođe uvijek će imati određeni animozitet od dijela javnosti i navijača. Sve dok postoje neki osobni obračuni i turbulencije unutar hrvatskog nogometa, biće problema.

NN: Jesu li turbulencije doprinijele eliminaciji s EP?

STANIĆ: I te kako! Treba biti glup pa da se to ne odrazi na nekog od igrača. Mi smo bili treći na svijetu uz velike zasluge upravo navijača, koji su nas bodrili svim srcem u svakoj utakmici. Oni su nam davali energiju i snagu, a sadašnja generacija četiri zadnje godine živi u turbulentnom stanju. Strepe hoće li neko napraviti incident, hoće li stadion biti prazan na idućoj utakmici, hoće li biti kažnjeni, diskvalifikovani, a da ne govorim u kakvoj su atmosferi ispraćeni na Euro.

NN: Prognoza meča Francuska - Njemačka?

STANIĆ: Rekao bih finale prije finala. I jedna i druga momčad imaju kvalitetu i teško je prognozirati. Njemačka dobro djeluje iako su protiv Italije pokazali da i kod njih neke stvari nisu najbolje. Što se tiče Francuza, oni su dosta rezevirani, vjerovatno su u grču. Mislim da su šanse 50:50.

NN: Portugal ili Vels?

STANIĆ: Taj Portugal je prošao tako kako je prošao i svima je stavio neki upitnik iznad glave o svojim stvarnim mogućnostima. Mene nisu ničim fascinirali pa ne znam šta mogu protiv Velsa. Oni su zapravo samo još jednom dokazali da je rezultat jedino bitan. Nisu bili nogometno kreativni i možda je to poraz nogometa, ali oni su tu gdje jesu i to im je najbitnije. Nadam se samo da će pokazati nešto više s Velsom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.