Marinović: I tokom vanrednog stanja da se zaštite podaci o ličnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2020, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marinović: I tokom vanrednog stanja da se zaštite podaci o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović saopštio je danas da i tokom vanrednog stanja svi koji obrađuju podatke građana imaju obavezu da to rade u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i drugim propisima.

"Ovo znači da su i u novonastalim okolnostima rukovaoci i obrađivači dužni da vode računa o tome da za svaku obradu podataka o ličnosti mora postojati odgovarajući pravni osnov i svrha, da se mogu obrađivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo podaci koji su primereni, bitni i ograničeni na ono što je neophodno za postizanje svrhe obrade, da lica čiji se podaci obrađuju moraju biti upoznata sa obradom", navodi se u saopštenju Poverenika.

Napominje da je već skrenuo pažnju medijima da se uzdrže od objavljivanja podataka o licima koja su inficirana koronavirusom, da je apelovao na Ministarstvo prosvete i obrazovno-vaspitne ustanove da vode računa o zaštiti podataka o ličnosti koji se odnose na zdravstveno stanje učenika i članova njihovih porodica i upozorio građane na moguće zloupotrebe podataka o ličnosti od strane nepoznatih lica putem društvenih mreža.

"Podaci o zdravstvenom stanju fizičkog lica predstavljaju posebnu vrstu podataka o ličnosti, čija je obrada u načelu zabranjena, osim pod restriktivnim uslovima utvrđenim članom 17. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", navodi Poverenik.

Navodi da prilikom javnog objavljivanja podataka o zaraženim i obolelim licima, posebno je potrebno voditi računa o tome da se ne objavljuju podaci koji određuju, ili čine odredivim identitet tih lica, osim izuzetno, kada je to neophodno pod uslovima iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i uz obaveznu minimizaciju podataka.

Kada se radi o mogućnosti poslodavca da obrađuje podatke koji se odnose na simptome potencijalne infekcije koronavirusom kod zaposlenih, kandidata za zaposlenje i drugih lica koja ulaze u poslovne prostorije poslodavca, Poverenik naglašava da je obradu moguće obavljati u skladu sa aktima nadležnih organa koji se odnose na borbu protiv aktuelne pandemije, uz pridržavanje načela obrade iz člana 5. ŽPL.

"Rukovaoci i obrađivači koji u uslovima vanrednog stanja organizuju rad zaposlenih od kuće, ukoliko taj rad obuhvata i obradu podataka o ličnosti, u skladu sa načelom integriteta i poverljivosti, obavezni su da obezbede odgovarajuće mere zašite podataka o ličnosti, što podrazumeva mere kao što su provera bezbednosti veze i korespodencije putem službenih mejlova", navodi se u saopštenju.

Obrada podataka o licima inficiranim i obolelim od KOVID 19 u svrhe naučnog istraživanja, kako se navodi, nije u suprotnosti sa ŽPL, s tim što ulogu rukovaoca može imati samo organizacija koja je, u skladu sa zakonom, registrovana za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti i koja je odgovorna za postupanje u skladu sa ŽPL.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.