Marinković Vujiću: Hvala što niste zaboravili Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2019, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marinković Vujiću: Hvala što niste zaboravili Srbiju

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković primio je Dejvida Vujića, inženjera tima misije Apolo 11, kome je zahvalio što je u poseti Srbiji i što je nije zaboravio.

"Veoma smo ponosni na Vas i Vaš rad, podjednako kao što smo ponosni na sve Srbe koji su dali doprinos i svoje znanje svetu. Naša nacija je ponosna na doprinos svih vas razvoju odnosa SAD i Srbije", poručio je potpredsednik Narodne skupštine.

Marinković je dodao da je potrebno upoznati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domaću javnost sa uspesima naših ljudi u SAD, jer se u zemlji o tome malo zna, a posebno ih predstaviti mladima.

Dejvid Vujić zahvalio je Marinkoviću na prilici da poseti Narodnu skupštinu i dodao da su preci svih naučnika koji su radili na projektu Apolo došli u SAD iz malih sredina i da nisu zaboravili svoje poreklo.

On je dodao da postoji jedan broj Srba u Americi koji mogu da doprinesu jačanju odnosa sve države, jer razumeju ono što Srbija može i koliko su Srbi talentovan narod.

"Nikad nismo zaboravili odakle smo, nismo zaboravili naš jezik, tradiciju i običaje. Ponosni smo na to ko smo i šta smo postigli. Vreme je da razvijemo zastavu i svetu kažemo ko smo, a tome služi projekat "Vi ste svet". Srpska zajednica u Americi nije velika u poređenju sa drugim zajednicama, ali smo mnogo doprineli svetu i o tome treba da se zna", poručio je Vujić.

Amerikanac srpskog porekla Dejvid Vujić jedan je od sedmorice Srba koji su učestvovali u programu Apolo i bili deo tima misije Apolo 11, a Marinković ga je danas upoznao i sa aktivnostima Narodne skupštine, posebno na planu ekonomskih reformi, aktivnostima PGP sa SAD u Narodnoj skupštini, ali i aktivnostima Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

Marinković je istakao da se Srbija na svom evropskom putu, ali i putu reformisanja društva suočava sa brojnim izazovima, od kojih je jedan nastavak dijaloga sa Prištinom sa ciljem iznalaženja rešenja prihvatljivog za obe strane i za ceo region, kome je potrebna stabilnost, čemu je Srbija veoma posvećena.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, koji je prisustvovao sastanku, dodao je da je cilj kampanje "Vi ste svet" menjanje mišljenja, jer govori o decenijama prijateljstva dva naroda i da je potrebno da se ona približi javnosti, posebno pričom o Amerikancima srpskog porekla.

Vujić u Srbiji boravi povodom obeležavanja pedesete godišnjice sletanja Apola 11 na Mesec.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.