Marinković: Prate nas ali treba da naučimo da živimo s tim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2022, 15:32

Marinković: Prate nas ali treba da naučimo da živimo s tim

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović ocenio je danas, na Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti, da je stanje u toj oblasti u Srbiji na zadovoljavajućem nivou.

Na ceremoniji u Starom dvoru, Marinović je naglasio da su podaci nešto sa čime se trguje i što se jako dobro iskorišćava.

"Neki od najbogatijih ljudi na svetu su vlasnici društvenih mreža. Ako su sadržaji koji oni nude besplatni, otkud njima toliko bogatstvo? Znači nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << besplatni. Ne plaća se novcem, ali se plaća podacima.

Njima se vrši profilisanje i praćenje građana. Mi smo praćeni, ali moramo da naučimo da živimo sa tim", poručio je Marinović.

Na pitanje kakvo je stanje u Srbiji u odnosu na ostale zemlje u Evropi i regionu, Marinović je odgovorio da se ne vrše upoređenja tako da ne možemo da kažemo da li je bolja ili lošija.

"Imamo jako dobru saradnju sa organizacijama iz Evrope, a posebno iz regiona i sa prostora biše SFRJ. Mogu da kažem da je situacija u tim zemljama veoma slična, nezavisno da li su oni članice EU ili nisu. Svi imaju slične probleme. Stanje u Srbiji je na nekom zadovoljavajućem nivou, ne nekom sjajnom, ali ni nezadovoljavajućem. Trudićemo se da to stanje poboljšamo", istakao je Marinović.

On kaže da će rad na novoj Strategiji o zaštiti podataka o ličnosti ići u nekoliko pravaca od kojih je jedan normativni.

"Prvo treba da se izmeni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji jeste usaglašen sa EU, ali nije dovoljno jasan, jer ne reguliše sve oblasti. Na primer, ne reguliše obradu podataka o ličnosti putem video nadzora, biometrijske podatke, ne reguleše odnos ubrzane digitalizacije i obrade podataka o ličnosti, razvoja veštačke inteligencije i obrade podataka o ličnosti", ističe Marinković.

On kaže da bi sledeći pravac trebalo da bude da se svi zakoni u Srbiji, ukoliko imaju u sebi deo o zaštiti podataka o ličnosti, usaglase sa novim Zakon o zaštiti podataka.

Pored toga, naglašava Marinović, treba da stvorimo sistem u kojem će svi koji obrađuju podatke o ličnostima biti svesni svoje obaveze i odgovornosti u zaštiti podataka.

"Oni moraju da poštuju ono što je srž Zakona, a to su načela zaštite podataka o ličnosti. Da imaju pravni osnov kada vrše obradu podataka o ličnosti, da uvek opredele svrhu obrade podataka o ličnosti, da te podatke obrađuju samo u onoj meri u kojoj je to neophodno i na transparentan način", poručuje Marinović.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu istakao je da je zaštita privatnih podataka osnovno ljudsko pravo.

"Očuvanje privatnosti podataka ogroman je izazov u današnje tehnološko vreme, ali to nije izazov samo za Srbiju, već za celu Evropu. Moramo da radimo zajedno na tome", istakao je Bratu.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar istakla je da je EU lider u svetu u zaštiti podataka o ličnosti.

"Privatnost je osnovna komponenta demokratije. Ono nije samo pravo i zakonska obaveza, već i društvena vrednost", naglasila je Norčič Štamcar.

Ona je istakla da će EU ostati pouzdan partner Srbiji u borbi za zaštitu podataka o ličnosti, kao i da je to jedan od uslova za ulazak u EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti: Prate nas, ali moramo da naučimo da živimo s tim

Izvor: Radio 021, 28.Jan.2022

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović ocenio je danas, na Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti, da je stanje u toj oblasti u Srbiji na zadovoljavajućem nivou.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.