Izvor: Politika, 15.Jul.2010, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marina Abramović neće biti na čelu Cetinjskog bijenala

„Princ Nikola Petrović je osnivač Cetinjskog bijenala i samo on ima pravo da odredi ko će biti njegov budući organizator”, izjavila je umetnica

Podgorica–Umetnica Marina Abramović povukla je svoju nominaciju organizatora Cetinjskog bijenala planiranu 2013. godine na Cetinju, nakon što se takvom naumu usprotivio princ Nikola Petrović, osnivač ove manifestacije.

„Princ Nikola Petrović je osnivač Cetinjskog bijenala i samo on ima pravo da odredi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ko će biti njegov budući organizator”, navela je u izjavi za javnost Abramovićeva.

Pre desetak dana saopšteno je da su crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović i Marina Abramović dogovorili obnovu Cetinjskog bijenala.

Ministarstvo kulture tim povodom je saopštilo da je Abramovićeva„prihvatila inicijativu Mićunovića da bude na čelu obnovljenog Cetinjskog bijenala, ali i da u Crnoj Gori osnuje institut za razvoj performansa”.

Nakon ovog saopštenja,princ Nikola je poručio da niko, bez njegovog znanja, Cetinjskibijenale ne može darivati nekom drugom, optuživši vladu za nedostojan odnos prema crnogorskoj dinastiji.

„Odluka Mićunovića da velika svetska umetnica performansa obnovi Cetinjskibijenale je još jedan beskrupulozan akt protiv Nikole Petrovića Njegoša, utemeljitelja i autora Cetinjskog bijenala”, rekao je Nikola Petrović.

Princ Petrović je istakao da je bijenale njegovo delo, na koje isključivo on polaže autorstvo, pa stoga „nema tog ministarstva koje bez mog znanja bijenale može predati nekom drugom”.

Ministarstvo kulture je odgovorilo da u Crnoj Gori niko „neće ni pomisliti da učini bilo šta vezano zaCetinjskibijenalešto bi narušilo status i ugled princa Nikole Petrovića Njegoša”, kao utemeljivača jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija na ovim prostorima.

N.Đurić

------------------------------------------------------------------

Ministarstvo prepustilo princu bijenale

Princu Nikoli Petroviću Njegošu prepuštenaje odluka o obnavljanju Cetinjskog bijenala pošto je danas Ministarstvo kulture povuklo inicijativu za obnovu te manifestacije.

„Uvažavajući želju princa Nikole Drugog Petrovića Njegoša da sam odluči da li će i kada bijenale biti obnovljeno, Ministarstvo kulture sve dalje inicijative o ovoj manifestaciji prepušta princu Nikoli i njegovim saradnicima”, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.

Ministarstvo obaveštava da je i Marina Abramović pismom obavestila ministra kulture Branislava Mićunovića da se „povlači iz priče o bijenalu dok se situacija ne razjasni”, ali da će „nastaviti sa inicijativom za osnivanje ’Marina Abramović Instituta za razvoj performansa’i oživljavanje starih ’Obodovih’hala na Cetinju”.

N.Đ.

objavljeno: 15/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.