Marija u finalu

Izvor: Politika, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marija u finalu

Specijalno za Politiku
Helsinki, 10. maja – Ostvarile su se pretpostavke, kako ovdašnjih tako i stranih medija, o plasmanu naše Marije u finale Pesme Evrovizije. Po svim prognozama za pobedu u finalu glavna borba će se odvijati između Srbije, Ukrajine i Švedske.
Na probama polufinala pred publikom, a bilo ih je tri, Marija Šerifović je bila u maloj grupi onih koji su osvojili simpatije publike u Hartval Areni. To je bio dobar znak i najava njenog uspeha. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kažemo uspeha zbog toga što je Marija i sama na pres konferencijama isticala da je njen cilj ulazak u finale, a posle – videćemo. To je večeras i ostvarila, i ostaje da vidimo koliko će otići daleko ono u šta veruju oni za koje se nikako ne može reći da su pristrasni, jer dolaze iz zemalja sa najjačom muzičkom tradicijom u Evropi.

Finci u svom maniru nisu išli na preteranu glamuroznost u organizaciji polufinala, više je bila izražena želja da se na profinjen i objektivan način prikaže ova lepa zemlja. Uvodne scene su predstavljale stilizovanu zimsku priču sa dalekog severa, dok su prikazi između takmičarskih pesama bili veoma kratke satirične sekvence iz života Finaca .

Uz izuzetak Bugarske (Elitsa Todorova & Stojan Jankulov) koja je imala hrabrosti da pošalje predstavnika sa izvornim etno pevanjem i modernim aranžmanom, ostali su uglavnom poslali pesme u retro disko maniru iz 80-ihgodina prošlog veka. Bilo je i onih, koji su poneti uspehom benda "Lordi" na prethodnoj Pesmi Evrovizije, poslali predstavnike sa manje ili više teškom rok muzikom.

Ako pogledamo vizuelni nastup pojedinih izvođača, sigurno je najzapaženiji bio predstavnik Danske (DQ) i njegov veoma smeli šou kojim je osvojio publiku. Kao najveće razočarenje bi istakli nastup predstavnika Švajcarske (DJ BOBO) koji je pokušao da se nadoveže na prošlogodišnji uspeh monstruma iz Finske, pa nam je ove godine na bledunjav način ponudio vampire.

Marija je po mnogima imala najjaču pesmu na ovom festivalu. Jedino što nam poneko zamera je to što koreografija nije malo življa. Naš odgovor na to je uvek bio da je pesma toliko emotivno jaka a Marijin glas toliko moćan da jednostavno nisu potrebni nikakvi propratni efekti.

Nadajmo se da su se večeras i ti kritičari u to uverili.

Miloš Ristić

-----------------------------------------------------------

"Molitva" favorit na kladionici

Srpska predstavnica na 52. "Pesmi Evrovizije" Marija Šerifović sa pesmom "Molitva" plasirala se među deset finalista na sinoćnjem polufinalnom takmičenju, održanom u Helsinkiju u "Hartval areni" pred 15.000 posetilaca.Od 28 takmičara, među deset finalista su Belorusija, Makedonija, Slovenija, Mađarska, Gruzija, Letonija, Srbija, Bugarska, Turska i Moldavija.

Na do sada najvećoj "Pesmi Evrovizije", sa čak 42 zemlje učesnice, Srbija se prvi put predstavila samostalno. Mnogobrojni novinari koji prate ovo veliko takmičenje proglasili su našu predstavnicu za najharizmatičnijeg takmičara, a na kladionicama je visoko plasirana kao jedan od favorita. Na finalnoj večeri nastupiće pod rednim brojem 17.

Na finalnoj večeri, 12. maja, biće izvedene 24 kompozicije, deset najbolje plasiranih polufinalista i predstavnici najbolje plasiranih zemalja sa prethodnog festivala - Bosna i Hercegovina, Španija, Irska, Finska, Litvanija, Grčka, Švedska, Francuska, Rusija, Nemačka, Ukrajina, Velika Britanija, Rumunija i Jermenija.

Takmičenje u Finskoj, zemlji čiji je predstavnik na "Pesmi Evrovizije" 2006. godine - sastav "Lordi" - pobedio, prati 2.000 novinara iz celog sveta.

Pored evropskih zemalja, program se prenosi i u Australiji, Egiptu, Koreji, Novom Zelandu, Kanadi, Indiji, Jordanu i SAD, bez obzira na to što te zemlje nemaju učesnike na "Pesmi Evrovizije".

Tanjug

[objavljeno: 11.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.