Marić i Nikolić zatvaraju Kalemegdanske sutone

Izvor: Politika, 06.Jul.2011, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić i Nikolić zatvaraju Kalemegdanske sutone

BEOGRAD - Jedan od najboljih svetskih mladih umetnika na harmonici Petar Marić sa gostom, svojim profesorom harmonike Aleksandrom Nikolićem, jedinim bandoneonistom u regionu, održaće sutra uveče na Platou ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture završni koncert na 43. Kalemegdanskim sutonima, najavio je organizator Muzička omladina Beograda.

Marić (21) je dvostruki pobednik Svetskog kupa za akordeoniste 2010. godine, najprestižnijeg takmičenja u oblasti harmonike koje 63 godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << organizuje Međunarodna federacija akordeonista.

Na koncertu će predstaviti odabrane kompozicije iz svog širokog repertoara klasične muzike originalno pisane za harmoniku, transkripcije kompozicija pisanih za druge instrumente kao i virtuozne kompozicije varijete žanra iz različitih zemalja.

U nedavnom intervjuu Tanjugu profesor Muzičke škole „Vojislav Vučković” Nikolić (38) rekao je za svog učenika Marića, dvostrukog svetskog prvaka da je prošle godine u Varaždinu na svetskom kupu prvi put uspeo da ujedini dve titule u kategoriji klasike i virtuozne muzike, nešto što nije tako lako spojivo.

„Petar je jako talentovan, pravi virtuoz na harmonici, ideja projekta na 43. Kalemegdanskim sutonima je da se on predstavi publici svojim širokim repertoarom. U prvom delu će svirati originalne kompozicije savremenih kompozitora za harmoniku a u drugom delu dotaći će lakše žanrove, muziku Francuske, jer je jedno vreme proveo tamo na usavršavanju”, kazao je Nikolić.

U poslednjem delu koncerta mladom umetniku će se pridružiti njegov profesor sa kojim će izvesti tango kompoziciju na specifičan način, kao spoj bandoneona i harmonike.

Prema Nikolićevim rečima, naizgled dva ista instrumenta, harmonika i bandoneon su vrlo različiti što će publika na koncertu koji su nazvali „Konačno zajedno” imati priliku da čuje.

„Dugo sarađujemo kao profesor i učenik, od Marićeve osme godine, posle pobede na svetskom kupu dobio je pozive da svira širom sveta, upravo je došao iz Finske, slede festivali u Italiji, zatim na Santoriniju, posle tog velikog podviga i pobede zaista su se otvorila velika vrata muzičke karijere”, kazao je Nikolić.

Prema oceni Nikolića, upravo rezultati kakve je Marić postigao podstiču mlade da se upišu u ovu školu koja već pet decenija neguje izvođački podmladak na raznim instrumentima, pa i harmonici.

„Na harmonici se može svirati Bahova muzika, transkripcije raznoraznih kompozicija, bukvalno cela istorija muzike se može svirati na harmonici, podjednako kao da svirate orguljsku muziku, muziku za čembalo i za klavir”, istakao je Nikolić.

On je dodao da su u savremenoj muzici postale popularne transkripcije velikih orkestarskih dela, da veliki broj savremenih kompozitora upravo mogućnosti harmonike prepoznaju kao nešto što nije bilo moguće ni na jednom drugom instrumentu.

Tanjug

objavljeno: 06.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.