Izvor: S media, 11.Sep.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić: Šteta od požara 50 miliona evra

Šteta od požara u Srbiji, od početka godine do 1. septembra, iznosi 50 miliona evra, dok su samo u avgustu požari napravili štetu od 20 miliona evra, izjavio je načelnika Sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije Predraga Marić.

On je na stručnoj konferenciji "Protivpožarni standardi 2012“, održanoj u prostorijama Privredne komore Vojvodine u Novom Sadu istakao da je u tim požarima izgorelo oko 20.000 hektara šuma >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i niskog rastinja.

“Tehnički propisi za zaštitu od požara u Srbiji datiraju još od 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, a onda se vrlo često dešava da u želji da se ispoštuju postojeći propisi i standardi, budete zapravo kočničar razvoja”, rekao je Marić ističući da današnje savetovanje predstavlja podsticaj da se primenjuju pozitivni propisi iz Evropske unije.

Po Marićevim rečima, neophodno je da postupak uvođenja pomenutih propisa u Srbiji ubrza, imajući u vidu činjenicu, kako je kazao, da je rizik od požara rizik broj jedan u Srbiji i da će verovatno tako ostati u godinama pred nama.

On je napomenuo da je u Srbiji mnogo lakše ulagati u naknadu štete, nego što se izdvaja novac za preventivu.

“U tom pravcu idu i poslednje odluke Republičkog štaba za vanredne situacije koji će ove nedelje biti na Vladi, a koje predviđaju da se u Sektor za vanredne situacije primi 500 vatrogasaca – spasilaca i da se uspostavi budžetski fond za vanredne situacije koji će omogućiti nabavku novih vozila, tehničkih sistema za odbranu od poplava i drugih tehničkih sredstava”, rekao je Marić.

On je dodao i da će pet helikoptera Vojske Srbije u narednom period biti adaptirano za gašanje požara.

(Tanjug)

foto: bETA

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.