Marić: Nova prava i obaveze građana

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić: Nova prava i obaveze građana

Predlog nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanrednim situacijama predviđa niz izmena koje se odnose na odgovornost.

To je rekao načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, uz napomenu da se predviđa u i izmene u podizanju kapaciteta lokalnih samouprava, pravima i obavezama građana, kao i finansiranju.

"Naša najslabija tačka sistema je preventiva, jer se ne rade procene rizika, niti planovi spašavanja i mora da se uvede odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za one koji to ne rade", rekao je Marić na javnoj raspravi održanoj u Kragujevcu.

Prema njegovim rečim, u ovom trenutku, na prste jedne ruke mogu se nabrojati opštine koje su uradile procenu rizika i plan spašavanja.

Govoreći o podizanju kapaciteta lokalnih samouprava, Marić je rekao da predložene izmene zakona predviđaju i uvođenje funkcije menadžera za vanredne situacije, a u većim mestima Službe za vanredne situacije.

"Kada je reč o građanima hoćemo da uvedemo nova pravila i obaveze, da više ne gledamo scene da ljudi piju pivo ispred prodavnice, dok im poplava nosi sve ispred kuće", rekao je Marić.

On je dodao da se predviđa i uvođenje pravila kada je reč o evukaciji, kao što su prinudne evakuacije i kaznene odredbe.

"Hoćemo i da vratimo novac koji je 2012. godine ukinut za budžetski fond za vanredne situacije, ali i da uvedemo sistem "112" u Srbiji", rekao je Marić.

On je dodao da taj sistem imaju svi u Evropi i ocenio da bi bio u interesu građana Srbije, zato što bi omogućio bržu intervenciju, bolje i efikasnije reagovanje.

Na javnoj raspravi u Kragujevcu čuo se, između ostalog, i predlog da gradonačelnici i predsednici opština ne budu komandanti Sstabova za vanredne situacije, već da na to mesto budu postavljeni stručni ljudi.

Javna rasprava o predlogu nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanrednim situacijama ranije je održana u Nišu, a posle Kragujevca, biće održana i u Novom Sadu i u Beogradu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odgovornosti za vanredne situacije

Izvor: Studio B, 24.Mar.2015

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da Predlog izmena i dopuna Zakona o vanrednim situacijama predviđa izmene koje se odnose na odgovornost, prava i obaveze građana i finansiranje..."Naša najslabija tačka sistema je preventiva, jer se ne rade procene rizika,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.