Marić: Nastavljeno gašenje požara kod Kraljeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2011, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić: Nastavljeno gašenje požara kod Kraljeva

KRALJEVO -

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je jutros nastavljeno gašenje požara kod varošice Ušće kod Kraljeva i da je do sad prema gruboj proceni izgorelo oko 350 hektara šume.

"Noć je protekla mirno, nije bilo otvorenog plamena. Juče je samo za dva sata izgorelo više od 50 hektara šume. Obližnje naselje Kamenjani nije ugroženo vatrom. Nadam se da će nam danas vreme ići na ruku kad to kažem mislim na vetar", rekao je Marić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agenciji Beta.

On je naveo da je jutros oko sedam časova nastavljeno gašenje požara u nastojanju da se on stavi pod kontrolu.

"Angažovana su tri helikoptera i tri aviona poljoprivredne avijacije na gašenju. 160 vatrogasaca, po 40 rudara i vojnika i oko 50 meštana dobrovoljaca gase požar", kazao je Marić.

On je istakao da se ne zna uzrok tog požara, ali da je neobično što je izbio u večernjim čaovima sa tri strane. Požar je izbio 14. septembra oko 19.30. Marić je kazao i da je požar kod Đerdapa sinoć potpuno ugašen.

Dačić: Nemamo kapaciteta za gašenje velikih požara

Srbija nema dovoljne kapacitete za gašenje velikih šumskih požara, rekao je u Kraljevu potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i naglasio da se mora najozbiljnije istražiti šta je uzrok ovolikom broju požara na otvorenom.

"To znači da što pre moramo formirati regionalni centar u Nišu ili Ministarstvo mora dobiti više novca da bi nabavio helikoptere i avione veće nosivosti", kazao je Dačić prilikom jučerašnje posete Kamenjanima, između Ušća i Studenice, gde je požar zahvatio 250 hektara borove šume i koji još nije pod kontrolom.

Za sada nema direktno ugroženih domaćinstava, kazao je Dačić. On je rekao da požar kod Kraljeva gasi 140 vatrogasaca iz svih delova Srbije, tri helikoptera vojske i policije i tri aviona poljoprivredne avijacije. "To su naši kapaciteti i oni su mali za požare ovakvih razmera", istakao je Dačić.

On je objasnio da policijski helikopter može da ponese samo tonu vode, a vojni do dve tone, dok je ruski helikopter koji je početkom meseca bio u Srbiji, mogao da ponese do 15 tona vode.

Ministar je rekao da zato oni koji odlučuju o budžetu treba da se opredele da li je važnije gašenje požara, ili neki drugi poslovi u državi. Srbija procentualno ima manje vatrogasaca nego Albanija, rekao je Dačić.

"Ali, kad treba povećati budžet MUP-a, onda je to nekima problem. Da li građanima važnije izdvajanje sredstava za digitalizaciju televizije, ili za protivpožarnu opremu? Nažalost, u raspodeli budžeta pobedila je digitalna televizija", kazao je Dačić.

Utvrditi uzroke požara

Na pitanje novinara šta bi moglo biti uzrok ovako velikom broju šumskih požara u Srbiji, ministar Dačić je rekao da je to teško utvrditi, ali da se moraju imatu u vidu svi mogući uzroci.

On je ocenio da je neverovatno da na području Ušća u dve nedelje izbije pet velikih požara i da je požar odjednom zahvatio tako veliku površinu.

Dačić je dodao da do sada na drugim lokacijama nije bilo indicija da su požari podmetnuti.

Na pitanje novinara zašto ruski avioni nisu i dalje u Srbiji, Dačić je odgovorio da po sporazumu sa Rusijom oni svake godine na dve nedelje besplatno šalju vatrogasne letilice kao ispomoć .

"Kad se države međusobno ispomažu u ovakvim slučajevima znajte da one to i naplaćuju. A mi u periodu kad postoji najveći rizik od požara, od Ruske Federacije dobijamo letilice na dve nedelje besplatno", naglasio je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.