Manter pohvaljen zbog dobrog predviđanja

Izvor: Politika, 22.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manter pohvaljen zbog dobrog predviđanja

Zamereno da su preventivne mere bezbednosti bile „sasvim neodgovarajuće”

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington, 22.februara – Amerika je uputila zvaničan protest vlastima Srbije zbog napada izgrednika na njenu ambasadu u Beogradu, saopštio je sinoć portparol Stejt departmenta Šon Mekormak. Na vanredno sazvanoj konferenciji za novinare on je precizirao da je po nalogu šefice diplomatije Kondolize Rajs, državni podsekretar Nikolas Berns >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << protestovao u telefonskom razgovoru s premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Poruka je bila „vrlo jasna, da je situacija (u tim trenucima) nepodnošljiva, da treba hitno da pošalju odgovarajuće snage bezbednosti tako da naša ambasada i naše osoblje ne budu izloženi napadu”, rekao je Mekormak. U njoj je, nastavio je, izrečena i zamerka da su preventivne mere bezbednosti bile „sasvim neodgovarajuće” uz napomenu da Amerika „očekuje da se takve situacije neće ponoviti u budućnosti”. Zatim je naglasio: „Primili smo uveravanje premijera Koštunice da se takve epizode više neće događati”.

Preneto je, kaže, i nezadovoljstvo zbog izjava pojedinih članova vlade „koje su mogle da podstiču na nasilje”. Ali „ne mogu da tvrdim da je bilo neposredne veze između takvih izjava i pomenutih akcija”, dodao je Mekormak. Na naknadno pitanje novinara da pojasni stav, on je ponovio da nije pokušao da napravi pomenutu neposrednu vezu, a da je „potpuno neprihvatljivo stvaranje atmosfere da ljudi mogu da misle da je u redu da svoje političko nezadovoljstvo izraze nasilnim putem" I nema političkog opravdanja za akte kakvi su viđeni u napadu na našu ambasadu”.

Berns je rekao da se ne planira snižavanje američkog diplomatskog predstavljanja ili smanjivanje osoblja u ambasadi u Beogradu i dodao da oni „odlično reprezentuju američke interese”. Prethodno je pohvalio ambasadora Kamerona Mantera i njegov tim za „dobro predviđanje”, u okviru koga su jučerašnji radni dan ambasade skratili znatno pre početka mitinga.

U međuvremenu je napade u Beogradu osudila i Dejna Perino, portparol Bele kuće. „Preneli smo vlastima Srbije našu zabrinutost i nezadovoljstvo što policija nije sprečila te incidente”, izjavila je novinarima u avionu kojim se predsednik Džordž Buš vraćao s turneje po Africi.

Na zahtev Amerike sinoć su, povodom izgreda u Beogradu, održane hitne konsultacije Saveta bezbednosti (koji se sastao drugim povodom – da razmatra granični spor između Etiopije i Eritreje). Usvojeno je saopštenje za medije u kome su napadi na ambasade „najoštrije osuđeni”ali i pozdravljeni koraci vlasti Srbije za ponovno uspostavljanje reda i zaštitu diplomatskog osoblja i imovine”.

--------------------------------------------------------------------------

„Do daljeg” bez nemačkih viza

Diplomatska predstavništva SAD i Nemačke „do daljeg” neće izdavati vize, dok će Italija to početi da radi od ponedeljka, izjavili su juče predstavnici ovih ambasada, javlja Tanjug.

„Pre nego što nastavimo sa radom, potrebno je da se preduzmu mere za pojačanje obezbeđenja, tako da do daljeg nismo u mogućnosti da izdajemo vize”, rekao je portparol ambasade Nemačke Marko Čadež.

Šef konzularnog odeljenja ambasade Pjetro Vakanti rekao je da je juče ambasada Italije bila zatvorena za sve stranke, ali da planira da nastavi sa normalnim radom u ponedeljak, „ako tokom vikenda sve bude u redu”.

U ambasadi Velike Britanije, koja je bila meta napada, Tanjugu je rečeno da „nastavljaju sa radom kao i obično” i da će njihov „vizni centar na Novom Beogradu samo raditi sa nešto skraćenim radnim vremenom”.

Ambasada Slovenije je juče zvanično bila zatvorena.

M. Pantelić

[objavljeno: 23.02.2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.