Manter: Parlament problem Srbije

Izvor: B92, Beta, 08.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manter: Parlament problem Srbije

Beograd -- Američki ambasador Kameron Manter ocenio je da je najveći politički problem u Srbiji to što republički parlament ne funkcioniše.

U intervjuu Večernjim novostima, Manter je rekao da sve dok postoji blokada republičkog parlamenta "potrebni zakoni neće biti usvajani" i to će usporavati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji. Američki ambasador je rekao da za rešenje tog problema "treba uložiti veliki napor", kao i da je za to "potrebno jako političko vođstvo Vlade".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Manter je rekao i da je "pomalo razočaran dosadašnjim rezultatima na polju reformi i demokratskih procesa u Srbiji".

"Mnogi zakoni koje bi vaša Vlada želela da vidi kao usvojene nisu usvojeni. Imate parlament koji više vremena provodi raspravljajući da li treba da bude na televiziji nego da usvaja važne zakone", dodao je Manter.

Na pitanje šta je bolje rešenje - rekonkstrukcija (Vlade) ili novi izbori, on je rekao da će o tome odlučiti srpski lideri, ali da misli da je važnije fokusirati se na političku stabilnost nego na izborne kampanje.

Manter je rekao i da "se sreće sa svim stranačkim liderima koji to žele", kao i da sa njima ima dobre odnose i da je srećan kada može da im da savet i da od njih primi savet.

Na pitanje o Ratku Mladiću, Manter je rekao da Vlada Srbije radi sve što je u njenoj moći da uhapsi Mladića i da SAD to pozdravljaju.

"Lično sam veoma impresioniran. Hapšenje Mladića i njegovo izručenje Hagu je važan korak na vašem putu ka EU", rekao je američki amabasador i dodao da se nada da će se to "uskoro dogoditi".

Odgovarajući na pitanje o statusu Vojvodine, Manter je rekao da je to pitanje "kojim Srbi treba da se bave".

"Podržavamo ekonomski i politički razvoj cele Srbije. Oko ovoga nemamo nikakav stav", dodao je on.

Na pitanje da li se Rusija sukobljava sa SAD u Srbiji i oko Srbije, Manter je rekao da je "prava budućnost ove zemlje (Srbije) u EU i da se Amerikanci i Rusi slažu da Srbija tu pripada".

"Rusija može da igra važnu ulogu ovde. Upravo su obavili značajnu kupovinu vaše naftne kompanije. I mi, takođe, igramo veliku ulogu kao strani investitori", rekao je Manter i dodao da to ne vidi kao rusko-američko nadmetanje.

Američki ambasador se nada da razlike između Vašingtona i Beograda u vezi sa Kosovom neće biti prepreka za dobre odnose SAD i Srbije.

"Moramo da vodimo otvoreni dijalog, da priznamo da se oko nekih stvari ne slažemo, ali da se dogovorimo oko onih oblasti koje su nam važne", rekao je Manter.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.