Manjine glasale za savete

Izvor: RTS, 07.Jun.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjine glasale za savete

Više od polovine birača, pripadnika nacinalnih manjina, glasalo za Nacionalne savete. Bošnjačka kulturna zajednica osvojila je 47 odsto glasova, Mađarska sloga 76, Romi za evropsku Srbiju 38 odsto. Kod Albanaca pobedila Partija za demotraktsko delovanje sa 81 odsto glasova.

Prvi put u Srbiji, pripadnici nacionalnih manjina direktno su birali svoje predstavnike u nacionalnim savetima. Savete je biralo ukupno 19 nacionalnih manjina, od kojih 16 na neposrednim izborima.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Nekoliko stotina pristalica Liste Bošnjačke kulturne zajednice, koju predvodi glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, okupila se sinoć na Gradskom trgu u Novom Pazaru.

U centru grada, gde su inače i prostorije Bošnjačke kulturne zajednice, okupljenima se obratio glavni muftija, poručivši im da su ubedljivo pobedili na izborima.

Veliki broj pripadnika policije obezbeđivao je centar grada. Prethodno je za 21 sat bio najavljen skup koji je policija zabranila jer, kako je saopšteno, nije bio odobren.

Kasno sinoć, predsednica Centralne izborne komisije Rozalija Torde saopštila je rezultate na osnovu do sada prebrojanih glasova.

Na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka najviše je dobila Bošnjačka kulturna zajednica, 47 odsto glasova.

Za nacionalni savet Mađara, Mađarska sloga je osvojila 76 odsto glasova. Za Nacionalni savet Roma, 38 odsto glasova dobili su Romi za evropsku Srbiju. Kod Albanaca je pobedila Partija za demotraktsko delovanje, sa 81 odsto glasova.

Od dve trećine pripadnika nacionalnih manjina koji su upisani u biračke spiskove, na izbore je izašla oko polovina birača.

Najveća izlaznost zabeležena je u Lučanima, a najmanja u Velikom Gradištu. Zabeležene nepravilnosti su tehničke, ocenjuje resorno ministarstvo, i posledica nepoznavanja izbornog procesa. Izbori su, smatraju, protekli u demokratskoj atmosferi.

"Smatramo da će posle 9. juna i kada saopštimo konačne rezultate i kada znamo, nakon prigovora koji su podneti - a zasad su podneta samo dva prigovora Centralne izborne komisije - znaćemo, dakle, kada će biti formirani nacionalni saveti", rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Izbore je pratilo čak 170 stranih posmatrača, OEBS, predstavnici Evropske komisije i brojnih ambasada, čak i onih zemalja čiji narod nije manjina u Srbiji.

Velika očekivanja od izbora

Predstavnici manjinskih grupa na izbore su izašli sa velikim očekivanjima.

"Očekujemo da u svim ovim oblastima, gde dugo godina imamo ozbiljnih problema i u obrazovanju i u kulturi i informisanju i službenoj upotrebi jezika, da će početi ozbiljan posao za rešavanje ovih osetljivih problema", rekao je predsednik Partije demokratskog delovanja Riza Haljimi.

Predstavnici Romske manjine nabrajaju razloge zbog kojih je značajno formiranje njihovog nacionalnog saveta.

"Izašli smo na izbore, zato što smo mi najneobrazovanija manjina, zato što smo najsiromašniji, što se borimo protiv diskriminacije koja je uperena protiv Roma dugi niz godina, a pretvara se u pozitivnu afirmaciju, i zato što ne znamo koliko Roma živi na teritoriji Republike Srbije", rekao je predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović.

Za Bošnjake, izborni dan je, kažu, svečan.

"Ovo je jedna velika satisfakcija za manjine, i manjine dobijaju jedan veliki značaj u našoj zemlji, postaju važni da svoje legalne predstavnike biraju na direktnim izborima. Kao što vidite, to je naišlo na odziv", rekao je Sulejman Ugljanin, lider Partije demokratske akcije Sandžaka.

Nasuprot Bošnjacima, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor nije zadovoljan regularnošću izbora.

Smatra da nije bilo dovoljno ozbiljnosti i da samim tim, nisu ispunili očekivanja. Hrvati i Slovenci izabrali su svoje nacionalne savete na elektorskim skupštinama.

Međutim, elektorska skupština makedonske manjine u Pančevu je prekinuta, zbog nedostatka kvoruma, a nova je najavljena za dve nedelje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.