Manji porez, veći doprinosi

Izvor: RTS, 21.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji porez, veći doprinosi

Vlada Srbije odlučila da smanji poresko opterećenje umetnika, ali će doprinosi na ugovore o autorskom delu ipak biti veći nego pre izmena Zakona o porezu na dohodak građana.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, kojim se rešava problem nastao u vezi sa oporezivanjem ugovora o autorskom delu.

Predlog zakona o kulturi koji je, posle 16 godina, ušao u skupštinsku proceduru, znak je da je kultura konačno našla svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesto u našem društvu, rekao je ministar Nebojša Bradić.

Tim predlogom, koji je Vlada Srbije usvojila na prošloj sednici, biće zaštićena ova oblast, koja je zanemarena u prethodnim periodima, rekao je Bradić na konferenciji za novinare.

Taj zakon može, prema njegovim rečima, da da podsticaj kulturi u budućnosti i da utiče na transformaciju brojnih institucija kulture, koje su se u tranziciji našle u nerešenom statusu i sa velikim problemima.

"Zakon o kulturi, zajedno sa drugim podzakonskim i zakonskim aktima koji treba posle toga da budu doneti, može vrlo kreativno i podsticajno da promeni sliku kulture, odredi precizno šta je javni interes i jasno pozicionira institucije i pojedince koji daju doprinos unapređivanju kulturne delatnosti u Srbiji", istakao je Bradić.

Posle donošenja tog zakona trebalo bi da bude donet i zakon o zadužbinama.

Vlada je odlučila da smanji poresko opterećenje umetnika, ali će doprinosi na ugovore o autorskom delu ipak biti veći nego pre izmena Zakona o porezu na dohodak građana koji je stupio na snagu 8. maja.

Neoporezivi deo bruto iznosa honorara za nezaposlene, koji je sa 60 odsto prvobitno smanjen na 30 odsto, prema novim izmenama, koje treba da usvoji parlament, biće 50 odsto.

Izmenom, koja još uvek važi, porez je bio povećan sa 48,3 na 76,8 odsto, a prema rečima ministra kulture Nebojše Bradića usvojenom predlogom predviđa se uvećanje poreza za za 5,3, što znači da će biti 53,6 odsto.

Bradić je, na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, najavio da će predlog izmena zakona biti upućen skupštini po hitnom postupku, kako bi bio izglasan do 29. maja, kada se završava redovno zasedanje.

Ministar je saopštio da je za zaposlene noeporezovani deo smanjen sa 50 na 43 odsto, umesto na 20 koliko je bio smanjen izmenama koje se primenjuju u poslednje dve sedmice.

To bi, prema rečima ministra, trebalo da znači da će doprinos biti povećan za 7,5 odsto, odnosno sa 33,6 odsto na 41,1 odsto, umesto na 50,6 koliko je sada.

Za samostalne umetnike neoporezovani deo će biti 34 odsto i to će uzrokovati povećanje doprinosa za 2,2 odsto, naveo je Bradić.

Ovo je privremeno rešenje, a tražiće se sistemsko rešenje za problem. Predlog je u ovom trenutku, smatra Bradić, prihvatljiv za Ministarstvo kulture.

Usvojen Predlog zakona o komunalnoj policiji 

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o komunalnoj policiji koja će se starati o komunalnom redu u opštinama širom Srbije, rekao je na konferenciji za novinare ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Marković je uveren da će predloženi zakon biti usvojen u junu. Komunalna policija imaće posebne uniforme i da će se starati o komunalnom redu - od toga da li vlasnici pasa vode svoje ljubimce na povocima do provere da li su građani propisno ili nepropisno parkirali svoje automobile.

Usvojena je Uredba o načinu i postupku smanjenja plata, odnosno naknada i drugih primanja u državnoj administraciji i javnom sektoru, kao i Odluka o obrazovanju Budžetskog fonda za rešavanje problema prouzrokovanih negativnim posledicama svetske ekonomske krize, saopštila je vladina Kancelarije za saradnju s medijima.

U ovaj fond uplaćivaće se sredstva od privremenog smanjenja zarada u državnoj administraciji i javnom sektoru.

Usvojeni su i Predlog zakona o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, Predlog zakona o ravnopravnosti polova, Predlog zakona o elektronskom dokumentu.

Doneti su i Zaključak o usvajanju programa rasporeda i korišćenja sredstava namenjenih za programa i projekte u kulturi i Zaključak o potrebi potpisivanja Zajedničke deklaracije između Vlade Republike Srbije i Sekretarijata Energetske povelje.

Vlada je usvojila i Zaključak o merama neophodnim za ubrzanje procesa restruktuiranja Javnog preduzeća "Železnice Srbije".

Vlada Srbije nije usvojila odluku o broju brucoša koji će se u akademskoj 2009/10. godini školovati o trošku države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.