Manji ledolomac zarobljen u ledu, veći probija put

Izvor: N1 televizija, 21.Jan.2017, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji ledolomac zarobljen u ledu, veći probija put

Mađarski ledolomac od jutros ponovo pokušava da razbije ledenu barijeru na Dunavu kod Daljske krivine i oslobodi manjeg ledolomca koji je od juče zarobljen u ledu uzvodno od njega.

Veći ledolomac pokušava da u ledenoj barijeri daljske krivine napravi prolaz i za novi par mađarskih ledolomaca "Sečenji" i "Sedam", koji bi trebalo da se danas iz Apatina spuste bliže ledenoj barijeri, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

"Sad sve zavisi kada >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << će veliki ledolomac napraviti prolaz kroz ledom okovanu daljsku krivinu, da bi nova dva ledolomca iz Mađarske nastavila plovidbu nizvodno Dunavom, prema Novom Sadu i Beogradu", navodi se u saopštenju.

Brže napredovanje velikog ledolomca juče su sprečavale sante leda velike i po nekoliko stotina metara, koje su pucale i odvajale se od barijere, pa je ledolomac morao da se vraća i ponovo ih razbija.

U suprotnom te sante bi se otisnule i ugrozile sve objekte koji se nalaze nizvodno na Dunavu, uključujući i mostove.

Brod potiskivač "Sloga" je prethodnih dana proširio koridor na Dunavu između novosadskih mostova, kako bi sante leda bezbedno sprošče između njih. Osim "Sloge", od juče je u Novom Sadu u pripravnosti još jedan brod-potiskivač, koji je usidren nizvodno od Žeželjevog mosta. Taj brod će biti angažovan ukoliko se za tim ukaže potreba.

Izuzetno niska temperatura u Vojvodini dodatno će produžiti borbu sa ledenim barijerama i povećati količine leda na rekama. Redovna odbrana od zagušenja ledom jutros je ponovo uvedena na 90 kilometara Save, na deonici od Hrtkovaca do državne granice, dok su Tisa i banatski vodotoci i dalje u potpunosti pokriveni ledom.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.