Manji broj odbora za efikasniji parlament

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2010, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji broj odbora za efikasniji parlament

BEOGRAD -

U Skupštini Srbije počelo je danas četvrto vanredno zasedanje na čijem su dnevnom redu i Predlog novog poslovnika parlamenta i izbor novog guvernera Narodne banke Srbije.

Predsednik radne grupe koja je izradila Predlog novog poslovnika o radu Skupštine Srbije Boško Ristić izjavio je danas da će predloženo smanjenje broja skupštinskih odbora doprineti racionalizaciji i efikasnijem radu parlamenta.

Rustić je kao predstavnik predlagača novog poslovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u parlamentu rekao da je predviđeno da odbori imaju po 17 članova izuzev odbora koji će se baviti kontrolom službi bezbednosti.

Taj odbor, kako je dodao Ristić, imaće devet članova zbog efikasnosti i specifičnosti materijala sa kojima se susreće i tajnih podataka.

Predlogom poslovnika koji je predložilo 122 poslanika vladajuće većine predviđeno je da se broj skupštinskih odbora sa 30 smanji na 19.

Prema njegovim rečima, novina je planiranje rada parlamenta što znači da se jednom godišnje utvrđuje plan rada Skupštine imajući u vidu plan rada vlade.

"Uz planiranje vremena mogli bismo da obezbedimo efikasan rad parlamenta i odbora i raspodelu radnog vremena između rada u plenumu i rada radnih tela. Želeli smo da uredimo da Skupština radi tri dana u nedelju i da dva dana budu rezervisana za rad radnih tela", rekao je Ristić.

Poslovnik treba da pojača odgovornost za vršenje javnih funkcija, rekao je Ristić i dodao da će novi akt omogućiti javnost u radu parlamenta.

Ristić je rekao da je predlogom novog poslovnika obezbeđena i kontrolna uloga parlamenta koji će moći da poziva vladu na odgovornost.

Postoji obaveza ministara da na tri meseca obaveštavaju nadležne odbore o svom radu, dodao je Ristić.

Ristić je naveo da je posebna novina da Skupština razmatra izveštaje nezavisnih regulatornih tela i ima ovlašćenja da kontroliše njihov rad. Dodao je da ta kontrola neće ugroziti samostalnost tih tela.

On je podsetio da do sada mnogi izveštaji nezavisnih tela nisu stigli na dnevni red parlamenta jer poslovnikom to pitanje nije bilo uređeno.

Poslanik Nove Srbije (NS) Srđan Spasojević izjavio je danas da predlog poslovnika republičkog parlamenta nije prihvatljiv za tu stranku, jer se poslanicima uskraćuju pojedina prava.

Spasojević je u izjavi za Jutarnji dnevnik Radio-televizije Srbije najavio da će NS pokušati da predloženi tekst poslovnika popravi u raspravi u načelu i putem amandmana, ali da ipak neće glasati za njega.

On je ranije izmene poslovnika, iz februara 2009. godine, okarakterisao kao "lex specialis", naveo da je učinjen diskontinuitet kada je reč o radu na tom dokumentu i da je trebalo najpre doneti Zakon o Narodnoj skupštini.

"Okrenut je redosled, pa je najpre donet poslovnik, pa Zakon o Narodnoj skupštini, pa se sada ponovo radi poslovnik", rekao je Spasojević.

On je naveo da su svi članovi nadležne radne grupe prihvatili sugestiju NS da se šefovima poslaničkih grupa ili ovlašćenim predstavnicima dozvoli da, umesto da striktno govore dva puta po 10 minuta, vreme raspodele kako žele, na primer, "pet pa 15 minuta ili 15 pa pet minuta".

Spasojević smatra da nije dobro predloženo rešenje da se skrati rasprava na dva i po sata kada je reč o izmenama propisa i da se glasa za zakon pre završetka rasprave.

Predlog odluke o prestanku funkcije guvernera NBS, koji je podneo skupštinski Odbor za finansije i Predlog za izbor guvernera NBS, koji je podneo predsednik Srbije Boris Tadić, takođe će se naći na dnevnom redu vanrednog zasedanja.

Predsednik Tadić predložio je Dejana Šoškića, dosadašnjeg predsednika Saveta centralne banke i profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, za novog guvernera NBS.

Na dnevnom redu vanredne sednice koju je na zahtev 122 poslanika sazvala predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović su i izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje predviđaju da funkcioner izabran na javnu funkciju neposredno od građana može bez saglasnosti Agencije da obavlja više javnih funkcija osim u slučajevima nespojivosti utvrđenih Ustavom Srbije.

Funkcioner, koji je izabran, postavljen ili imenovan na drugu javnu funkciju i koji namerava da više funkcija obavlja istovremeno dužan je da u roku od tri dana zatraži saglasnost Agencije.

Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o trgovini, koji ima za cilj da obezbedi stabilno i snabdeveno tržište uz što manje mešanje države u trgovinu kako bi se obezbedila što efikasnija tržišna privreda.

Vlada Srbije je navela da će u sistemu propisa koji uređuju promet robe i usluga, ovaj pravni akt imati centralno mesto, jer uređuje celokupan promet i ponašanje učesnika u tom prometu.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Parlamentarci će raspravljati i o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o odobrenju državnog kredita Srbiji, kao i o više predloga za potvrđivanje protokola iz oblasti finansija sa nekoliko zemalja i međunarodnih finansijskih institucija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.