Manji apetiti stranaka, manja i efikasnija vlada

Izvor: Politika, 11.Maj.2012, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji apetiti stranaka, manja i efikasnija vlada

Nova vlada treba da bude manja od sadašnje, koja ima 21 člana, jer će to, osim ušteda, omogućiti i njen efikasniji rad, slažu se budući partneri i analitičari. I jedni i drugi tvrde da je to moguće realizovati, ukoliko bude političke volje za pravljenje kompromisa, odnosno ako svako smanji svoje apetite.

Koalicije okupljene oko DS-a i SPS-a biće, kako su dogovorile, partneri i u novoj vladi, ali o konkretnim rešenjima će se razgovarati tek kada se završi drugi krug izbora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << To znači da ćemo tek tada pouzdano znati ko će pored njih sastavljati vladu i kakva će njena struktura biti. Ono što se sada zna, to su obećanja koja su davana u predizbornoj kampanji, a nema nijedne stranke koja nije tvrdila da buduća vlada ne sme biti glomazna, najčešće navodeći da bi u njoj trebalo da bude od 15 do 17 resora. U srpskom parlamentu se odavno nalaze predlozi zakona o vladi, koje su, odvojeno podneli LDP i SNS, a i jedni i drugi naveli su 12 resora kao optimalno rešenje. Ti zakoni nikada nisu dospeli na dnevni red, ali su i predstavnici vladinih stranaka bili za manje resora, pa je pre nešto više od godinu dana sadašnja vlada rekonstruisana tako što je smanjena sa početnih 27 članova na 21.

Iako se već sada zna da će novu vladu činiti isti, ili veći broj partija, neki od onih koji će sigurno u njoj biti tvrde da je baš ta rekonstrukcija dokaz da je moguće naći kompromis.

Tako Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS-a, kaže za „Politiku”, da su SPS i DS iskusni koalicioni partneri, koji se međusobno dobro poznaju, pošto im je ovo već drugi mandat saradnje, pa to garantuje lakše postizanje dogovora. Ona navodi da su to partneri koji su prošli kroz jedan krizni momenat rekonstrukcije vlade i oni sigurno neće rizikovati tu vrstu destabilizacije zbog nečega što se već na startu može dogovoriti. Prema njenim rečima, jako je dobro što je ta osovina između SPS-a i DS-a veoma funkcionalna i što su i ideološki partneri po pitanju strateške orijentacije Srbije, jer to znači da će kadriranje biti u drugom planu. Ona smatra da buduća vlada pred sobom ima suočavanje sa ekonomskim i socijalnim problemima, pa se sigurno neće rukovoditi zadovoljavanjem apetita političkih lidera, već će gledati da pronađe optimalan broj ministarstava, koji će joj omogućiti da bude efikasna.

Potpredsednica DS-a Jelena Trivan, nije želela ništa da komentariše o budućoj vladi, osim da će DS dati sve od sebe da vlada bude efikasna.

Male stranke umele su u prethodnom periodu da zatežu „uže oko vrata” vladi svojim zahtevima, ali, na primer, LSV i JS nisu uslovljavale partnere svojim učešćem u vladi. Dragan Marković Palma, lider JS-a, već je najavio da neće tražiti mesta u budućoj vladi. Aleksandra Jerkov, portparol LSV-a, ne zna da li će LSV želeti da ima „svog” ministra, jer to zavisi od toga ko će biti premijer, koliko će imati resora, ko će biti ministri. U svakom slučaju, kaže ona, ukoliko budu videli da neko iz njihove stranke može da pomogne da vlada bolje funkcioniše, neće bežati od preuzimanja odgovornosti, ali i da oni nikada nisu bili stranka koja uslovljava svoje partnere, pa neće ni sada. Jerkov smatra da je moguće napraviti vladu sa, na primer, 17 resora, a ukoliko budu odgovorni prema građanima, ispuniće svoja obećanja i neće biti prihvatanja ucena ministarskim mestima.

Funkcioner PUPS-a Moma Čolaković kaže da je u sadašnjoj vladi bilo kompromisa, pa će tako morati da bude i u narednoj. On smatra da bi vlada trebalo da bude manja nego sada, racionalnija, operativnija i složnija. Čolaković ističe: „To znači da buduća vlada treba da funkcioniše kao kolektiv, a ne kao do sada da u neko ministarstvo zaposedne jedna stranka i da se ponaša kao da je to njen zabran. Ta ’feudalizacija’ se mora izbeći i, mislim, da će PUPS na tome insistirati.” I on smatra da neće biti većih problema oko broja resora, navodeći da su neke partije već rekle da neće insistirati na ministarstvima.

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je moguće napraviti vladu sa manje resora, ukoliko se apetiti smanje. Prema njegovim rečima, manja vlada je stvar odluke političke elite i njene procene kolika je Vlada Srbiji neophodna u ovom trenutku. Stanković podseća i da su sve stranke u kampanji obećavale manju i efikasniju vladu, a test za to biće broj ministarstava u novom kabinetu. On ističe da se mora ukinuti „feudalizacija” i uvesti princip koji je vladao u kabinetu Zorana Đinđića, ministar iz jedne, državni sekretar iz druge stranke. Prema njegovim rečima, efikasnost vlade u direktnoj je vezi sa kontrolom njenog rada, a iskustvo je pokazalo da se najbolje međusobno kontrolišu ljudi iz različitih stranaka.

M. Čekerevac

objavljeno: 11.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.