Manje međunacionalnih incidenata u Bačkoj Topoli

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2010, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje međunacionalnih incidenata u Bačkoj Topoli

BAČKA TOPOLA -

U opštini Bačka Topola broj međunacionalnih incidenata u protekle tri godine je smanjen, a tom pozitivnom trendu značajno su doprineli programi tolerancije i dobra saradnja lokalne samouprave i policije, istakao je danas predsednik te opštine Atila Babi.

Uz to, policija i tužilaštvo su učinili značajan korak na zaustavljanju incidenata, jer je svaki slučaj koji je bio etnički motivisan tako i okarakterisan, a mnogo je učinjeno i na njihovom rasvetljavanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Babi Tanjugu.

On je dodao da lokalna samouprava ne vodi evidenciju o međunacionalnim incidentima, ali da je upoznata sa situacijom u toj oblasti preko policijskih izveštaja koje dobija, u okviru saradnje sa lokalnom policijom.

Izrazivši zadovoljstvo tom saradnjom, Babi je objasnio da se za svaki incident za koji se zatraži informacija od policije dobije odgovarajući odgovor.

To nije bio slučaj tokom devedesetih i početkom 2000. godine, naveo je on, ocenivši da je tada izostao efikasan rad policije i oštra kaznena politika za počinioce tih dela, zbog čega pojedini etnički motivisani incidenti u to vreme nisu ni statistički zabeleženi.

Prema njegovim rečima, to je stvaralo prostor i za manipulaciju u političke svrhe jer su pojedine političke stranke obične kafanske tuče u nacionalno mešovitim sredinama karakterisale kao međunacionalne incidente.

Sada kada postoji spremnost državnih organa da se situacija u toj oblasti učini što boljom, rezultati su vidljivi jer brzo reagovanje i kažnjavanje počinioca takvih dela, uz sprovođenje različitih programa tolerancije, smanjuje i broj incidenata, kazao je Babi.

U opštini Bačka Topola većinu stanovništva (58,94 odsto)čine Mađari.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.