Manje imamo, više štedimo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2010, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje imamo, više štedimo

BEČ - Burna vremena potvrđuju da uz manje novca domaćinstva centralne i istocne Evrope, više štede, pokazala je analiza Unikredit Grupe, "Imovinsko stanje i dugovanja domacinstava u CIE”, predstavljena juče u Beču.

Posle višegodišnjeg stabilnog rasta prihoda i brzog poboljšanja životnog standarda domaćinstava u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE), u poslednje vreme očigledno je pogoršanje ukupnog stanja u ovom segmentu. „

"Reakcija domaćinstava na krizu ogleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se u manjoj potrošnji i povećanoj sklonosti ka štednji, uprkos činjenici da su mogućnosti za štednju znatno smanjene,” izjavio je Federiko Giconi, iz menadžmenta Unikredit Grupe, zadužen za poslovanje banaka u regionu CIE.

Povećani finansijski stres koji je zabeležen u domaćinstvima u CIE, očigledno je naneo štetu kada je u pitanju poverenje potrošača i uticao na njihove potrošačke navike.

"Neizvesnost u pogledu prihoda i mogućnosti zapošljavanja, zajedno sa pooštrenim uslovima kreditiranja bili su osnovni faktori koji su uticali na usklađivanje modela potrošnje domaćinstava,” pojašnjava Debora Revoltela, direktor Odeljenja za strateške analize.

Još uvek postoji dugoročni potencijal na ovom tržištu, i to najvećim delom u hipotekarnoj komponenti. Medutim, kratkoročno gledano, povećana nezaposlenost i usporeni rast prihoda, najverovatnije će otežati prirodnu potrebu domaćinstava za napredovanjem. U ovoj kritičnoj fazi, navodi se dalje u analizi, rešenja obuhvataju produžavanje roka otplate i grejs perioda, kao i smanjenje rata klijentima.

U trenutnoj situaciji možemo očekivati samo blagi oporavak u rastu kredita odobrenih domaćinstvima, na šta će uticati faktori i ponude i potražnje.

"Kvalitet kredita ce i dalje predstavljati izazov. Najteže stanje sa prihodima u ovom segmentu ocekuje se krajem 2010. godine", dodaje Revoltela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.