Manje đaka, višak nastavnika

Izvor: RTS, 02.Sep.2012, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje đaka, višak nastavnika

U Ministarstvu prosvete ne žele da licitiraju koliko je prosvetnih radnika višak i podatke najavljuju do 10. septembra. Koliko je zaista više prosvetnih radnika znaće se za dve godine, kada se bude prešlo na finansiranje zaposlenih po broju učenika.

Početak školske godine otvara pitanje viškova u prosveti. Iako je najavljeno da će do prvog septembra biti saopšteno koliko je prosvetnih radnika višak, u Ministarstvu prosvete kažu da ne žele da licitiraju - i podatke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najavljuju do 10. septembra.

Proteklih godina nestao je jedan grad đaka, veličine Niša, 200.000 manje đaka, ali je više predavača, posebno učitelja i nastavnika fizičkog. Manje je samo nastavnika stranog jezika.

"Prošle godine sam bio na listi tehnoloških viškova, i bio sam raspoređen na rad u nastavi kao učitelj, a ove godine sam takođe na toj listi s tim da ću ove godine raditi poslove vezane za biblioteku i medijateku u istoj školi u kojoj radim", kaže učitelj Slađan Kovačević.

U Kragujevcu problem sa manjkom radnog vremena ima 227 prosvetara, od kojih je 15 potpuno ostalo bez časova.

Načelnik Školske uprave Kragujevac Radojko Damjanović kaže da će se uglavnom veliki broj tih slučajeva rešiti u okviru samih škola.

"Neke ćemo morati da rasporedimo u druge škole tako da posle raspoređivanja, odnosno do početka školske godine, to bude u velikom broju rešeno", kaže Damjanović.

Prekobrojnih u prosveti nije samo zbog pada nataliteta. Nemali broj dece ne upisuje srednju školu, prethodnih godina bilo je i neplanskog zapošljavanja, a ima i onih koji biraju posao.

"I tu ima problema. Kolege se ponašaju bahato i odbijaju posao. Mi smo se u aktivu i društvu direktora dogovorili da takve prijavljujemo", navodi predsednik Skupštine Društva direktora škola Srbije Dejan Nedić.

Slavica Đurđević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da je obezeđeno radno mesto zaposlenima u obrazovanju u narednih par godina, ali ne i plata.

"Samohrana majka koja živi sa deset posto, jer je zaštićena kategorija, pa joj ne može prestati radni odnos, ne može da živi sa deset posto. Pošto nema socijalnog programa, mi očekujemo da će ovo trajati i ne vidimo rešenje", ističe Đurđević.

I ove godine nezvanična licitacija je u toku, sve dok ne bude saopšteno koliko je zaposlenih u prosveti višak. Od nekoliko hiljada na kraju se, podseća ministar Žarko Obradović, stigne do najviše 200. Koliko je zaposlenih zaista višak znaće se za dve godine, kada se bude prešlo na finansiranje zaposlenih po broju učenika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.