Manje agencija, veće uštede?

Izvor: RTS, 05.Sep.2012, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje agencija, veće uštede?

Ministarstva privode kraju spiskove agencija koje će biti ukinute, ali ne mogu da daju tačne procene koliko će se smanjenjem administracije uštedeti u budžetu. Vlada će na narednoj sednici raspravljati o ukidanju nekih agencija, fondova i direkcija.

Jedno od najčešće ponavljanih predizbornih obećanja bilo je rešavanje problema prevelikog državnog aparata i velike javne potrošnje. Vlada Srbije trebalo bi sutra na redovnoj sednici da raspravlja o ukidanju nekih agencija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fondova i direkcija.

Dva meseca nakon nakon formiranja Vlade napravljen je prvi korak. Ministarstvo finansija i privrede na sednici Vlade dalo je predlog za gašenje 20 regulatornih tela, organa i organizacija, sedam za spajanje i šest za razmatranje. Odgovor i svoje mišljenje, na osnovu čega će Vlada doneti konačnu odluku, trebalo bi da daju resorna ministarstva.

Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim Ljajić kaže da su već predložili spajanje Ratela i Republičke agencije za poštanske usluge, jer je reč o dve agencije sa sličnim nadležnostima, ali koje nisu iste.

"Sasvim je sigurno da u okviru jedne agencije mogu zadovoljavajuće da obavljaju poslove koje su do sada obavljale", kaže Ljajić.

Čak pet tela nalazi se pod okriljem Ministarstva rada. Sporna tela koja spadaju u ovaj resor su Zavod za socijalno osiguranje i Republički zavod za socijalnu zaštitu, Agencija za mirno rešavanje radnih sporova, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu i rodnu ravnopravnost. U tom ministarstvu saglasni su sa gašenjem tek jednog tela.

Državni sekretar Ministarstva rada Dragi Vidojević kaže da u tom ministarstvu smatraju da Zavod za socijalno osiguranje ima razloga i osnova da se ugasi i da više ne postoji.

"Radi se o preplitanju nadležnosti koje on vrši sa Ministrastvom rada, zapošljavanja i socijalne politike sa jedne strane i sa dva zavoda - Zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje i Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje", kaže Vidojević.

Ministarstvo saobraćaja, kako najavljuju, tražiće odlaganje formiranja Agencije za luke, i preuzimanje poslova agecije za vodne puteve i njene poslove.

Na spisku za gašenje našao se i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka. U toj ustanovi smatraju da je reč o grešci.

"Ne ispunjavamo nijedan od kriterijuma koji se traže, niti smo agencija niti telo, sredstva koja bi se uštedela, kada bi se dogodilo to što Vlada predlaže, jesu jedan posto od ukupnog  kaže direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Aleksandar Lazarević.

Osim preklapanja u delokrugu sa resornim ministarstvima i ranije formiranim organima, sporno je i trošenje novca. Zasada, međutim, u ministarstvima ne mogu da daju tačne procene koliko će se smanjenjem administracije uštedeti u budžetu.

"U prvom trenutku to neće biti viđeno, jer mi te ljude koji su zaposleni u ovom jednom zavodu nećemo ostaviti na ulici", kaže Vidojević.

"Mi moramo da napravimo sistem koji je primeren ekonomskoj snazi države u ovom trenutku. Direktori mnogih od tih agencija imaju veće plate nego što ima predsednik države. Imate jednu potpunu anomaliju da su svi bežali i trčali da se zaposle u agencijama", kaže Ljajić.

Najveća ušteda u državnoj kasi, zapravo se može očekivati upravo na zaradama, jer je ministar finansija Mlađan Dinkić najavio da će biti limitirane na maksimalnih 190.000 dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.