Manival počeo raspravu o BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2015, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manival počeo raspravu o BiH

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina danas je bila na dnevnom redu Komiteta Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Manival), ali više detalja o raspoloženju članova i da li je dovoljno ono što je BiH do sada uradila, kada su u pitanju zahtjevi ovog komiteta, javnosti do kraja sedmice neće biti poznato.

"Sve opcije su moguće. Raspravlja se o BiH. Ima raznih mišljenja, ali o detaljima i raspoloženju članova Komiteta ne mogu govoriti sada. Sve će biti poznato >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u četvrtak ili petak. Do tada imajte strpljenja", rekao je "Nezavisnim" danas Samir Omerhodžić, šef Delegacije BiH pri Manivalu.

Manival je ostavio BiH rok da do polovine aprila usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorizma, pa makar i kroz amandmane. Međutim, ono što je prihvaćeno u oba doma državnog parlamenta, kako neki tvrde, nije dovoljno. Ako Komitet ocijeni da nema napretka, bit će prinuđen da BiH stavi na listu država visokog rizika, što bi moglo da ima ozbiljne posljedice za finansijski i ekonomski sistem, a to bi dovelo u pitanje funkcionisanje većeg broja privrednih subjekata, jer bi značilo i dodatne kontrole svih finansijskih transakcija iz BiH i u nju.

Veliki broj zvaničnika iz BiH, ipak, vjeruje da će ishod sastanka Komiteta biti povoljan za nas i da BiH neće dospjeti na "sivu listu".

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je danas u Sarajevu da očekuje da odluka Manivala za BiH bude pozitivna jer je ispunjen ključni uslov Manivala, a to su izmjene i dopune Krivičnog zakona u kome je domaće krivično zakonodavstvo usklađeno u smislu da su izjednačeni kriteriji kada je riječ o pranju novca.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.