Manila pod vodom

Izvor: RTS, 19.Avg.2013, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manila pod vodom

Monsun "udružen" sa tropskom olujom Trami izazvao obilne padavine koje su gotovo potpuno potopile prestonicu Filipina. Na severu zemlje stradala jedna osoba. Kiša neprekidno pada od početka vikenda.

Olujne kiše, zbog kojih voda u nekim delovima Manile doseže ljudima do vrata, potpuno su blokirale filipinsku prestonicu, dok je u poplavama u poljoprivrednim oblastima na severu zemlje život izgubila najmanje jedna osoba.

U glavnom gradu sa 12 miliona stanovnika zatvorene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su škole, zgrade državne administracije i berza, a izdato je upozorenje najvišeg stepena na opasnost od poplava.

"Pokušavamo da spasemo šta god možemo. Ali sve se desilo iznenada. Moj komšija nije uspeo ni da odveze automobil", kaže otac četvoro dece J. R. Paskval, dok pokušava da iznese najvažnije stvari iz kuće u kojoj je voda došla do struka.

Paskval živi u naselju Kavite, udaljenom od centra Manile oko 15 kilometara, u kojem živi srednja klasa. Svi putevi iz to dela grada u centar su neprohodni i neki vozači koji su pokušali da se probiju kroz poplavljene ulice bili su primorani da napuste automobile.

Ljudi koji koriste gradski prevoz takođe su morali da idu peške i probijaju se kroz blatnjavu vodu punu smeća da bi se popeli na neko uzvišenje, navodi AFP.

Oranice i planinske oblasti više stotina kilometara severno od Manile na glavnom ostrvu Luson takođe su poplavljene.

U nekim oblastima voda je dostigla visinu od 1,2 metra zbog kiše koja je počela da pada za vikend i ne prestaje.

Najmanje jedna osoba je poginula u automobilskoj nesreći izazvanoj poplavom, a dve osobe su nestale na severu zemlje, saopštila je Nacionalna agencija za smanjenje rizika od katastrofa.

Poplave je izazvao uobičajeni monsun, ali je situaciju pogoršala tropska oluja Trami koja pravi probleme iako je od Filipina udaljena više od 500 kilometara, kažu meteorolozi.

Ovaj arhipelag u jugoistočnoj Aziji svake godine pogodi oko 20 velikih oluja, obično u dugoj polovini godine i u mnogima od njih ima ljudskih žrtava.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Manila potpuno pod vodom, jedna osoba na severu stradala

Izvor: Blic, 19.Avg.2013

Olujne kiše, zbog kojih voda u nekim delovima Manile doseže ljudima do vrata, potpuno su blokirale filipinsku prestonicu, dok je u poplavama u poljoprivrednim oblastima na severu zemlje život izgubila najmanje jedna osoba...U glavnom gradu sa 12 miliona stanovnika zatvorene su škole, zgrade državne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.