Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jun.2018, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manifestacija "Dan rijeke Sane": Ekološka štafeta prešla 144 kilometra

SANSKI MOST - Ekološka manifestacija "Dan rijeke Sane" održana je u svim gradovima i općinama koji se nalaze u slivu ove rijeke, a centralni događaj ovogodišnjeg programa organizovan je u Prijedoru.

Ovo je 18. godina kako se organizuje ova manifestacija kojom se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost očuvanja rijeke Sane i njenog ekosistema.

I ovog puta centralni sadržaj manifestacije bila je ekološka štafeta "Akva Sana", koja je prešla put dug 144 kilometara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sa izvora rijeke Sane, u selu Donja Pecka, nadomak Ribnika, kroz sva mjesta koja se nalaze u slivu rijeke.

Manifestacija je okončana u Novom Gradu, gdje je voda sa izvora, zahvaćena u štafetu "Akva Sana", simbolično izlivena na ušću ove rijeke s Unom, čime se željelo poručiti kako Sanu treba čuvati i zaštititi kako bi bila jednako čista cijelom dužinom svoga toka.

U sklopu pomenute manifestacije održane su brojne školske priredbe kao i konkurs za literarne i likovne radove učenika osnovnih škola na temu ekologije, te su tom prilikom najboljima uručene prigodne nagrade i priznanja.

Ovogodišnja manifestacija održana je pod sloganom "Da nam sija, da nam blista da nam Sana bude čista!", te je ovom prilikom još jednom istaknuto nezadovoljstvo zbog izgradnje mini-hidroelektrane u blizini izvora Sane.

Inače, manifestacija "Dan rijeke Sane" organizovana je prvi put pod pokroviteljstvom OSCE-a u cilju zbližavanja i bolje saradnje gradova i općina koji se nalaze uz tok ove rijeke.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.