Manevri u Japanskom moru

Izvor: RTS, 25.Jul.2010, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manevri u Japanskom moru

SAD i Južna Koreja počele zajedničke vojne vežbe, uprkos snažnim negodovanjima Severne Koreje. Saveznici poručuju Pjongjangu da obustavi provokativne postupke. Severna Koreja preti upotrebom nuklearne snage zastrašivanja.

U amosferi povećane napetosti i zategnutih odnosa sa Severnom Korejom, Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja počele su zajednike vojne vežbe.

Cilj manevara kod istočne obale Korejskog poluostrva, prema porukama Vašingtona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Seula, jeste da pokažu odlučnost saveznika i da pošalju snažnu poruku Pjongjangu da se "agresija u ovom regionu neće tolerisati".

U vojnim vežbama nazvanim "Nepobedivi duh", koje će trajati do srede, učestvuje 8.000 američkih i južnokorejskih vojnika, 20 brodova i podmornica, kao i oko 200 aviona.

Vežba je prva u nizu planiranih manevara SAD i Južne Koreje u vodama kod Korejskog poluostrva.

Vlasti Severne Koreje upozorile su Južnu Koreju da će odgovoriti nuklearnim oružjem na najavljenu združenu vojnu vežbu Seula i Vašingtona.

"Vojska i narod Demokratske Narodne Republike Koreje počeće osvetnički sveti rat u svom stilu zasnovanom na nuklearnom zastrašivanju u bilo koje potrebno vreme da bi se borla protiv američkih imperijalista i južnokorejskih marionetskih snaga koje namerno guraju situaciju do ivice rata", navedeno je u saopštenju Nacionalne komisije odbrane Severne Koreje.

Pjongjang ocenjuje da vojna vežba američkih i južnokorejskih vojnih snaga predstavlja provokaciju i probu za napad na Severnu Koreju. 

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da od jutros nisu registrovane neuobičajene aktivnosti Severa.

Između Severne i Južne Koreje poslednjih meseci dodatno su zategnuti odnosi, pošto je Seul optužio Pjongjang da stoji iza potapanja vojnog broda na pomorskoj granici dve zemlje.

Južnokorejski brod Čeonan potonuo je u martu pošto se prethodno prepolovio na dva dela, a 46 mornara je poginulo.

Istraga koju su sprovele južnokorejske vlasti utvrdila je da se radilo o napadu torpedom sa severnokorejske strane, dok Pjongjang to negira.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.