SAD i Južna Koreja prete Severnoj

Izvor: Press, 26.Jul.2010, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Južna Koreja prete Severnoj

Amerika je na zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom u vodama Korejskog poluostrva poslala svoj najmoćniji nosač aviona „USS Džordž Vašington", koji ima cilj da pošalje poruku Severnoj Koreji da se ne usuđuje da vojno interveniše
Amerika i Južna Koreja odlučile su da Severnoj Koreji pošalju jaku poruku o tome šta bi se dogodilo ako bi se slučajno odlučila >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na rat kojim u poslednje vreme sve češće preti. Na zajedničke vojne vežbe između dve zemlje, koje su juče počele u teritorijalnim vodama Južne Koreje, Amerikanci su poslali moćni nosač aviona „USS Džordž Vašington", jedan od najnaprednijih ratnih brodova na svetu.
Američki vojni zvaničnici kažu da su pomorski manevri, u kojima učestvuju južnokorejski vojnici i japanski posmatrači, signal Severnoj Koreji da agresija u regionu neće biti tolerisana.
„Nepobedivi duh"
U vojnim vežbama, nazvanim „Nepobedivi duh" učestvuje 8.000 vojnika, 20 brodova i podmornica, kao i oko 200 aviona.
Vežbe predvodi „USS Džordž Vašington", jedan od deset supernosača aviona klase „nimic". On je jedan od najvećih brodova u američkoj ratnoj floti, na kojem se nalazi oko 5.000 vojnika i koji može da prenese 70 aviona. Taj moćni brod ima pogon na nuklearni reaktor i zapravo je kao mali grad. Amerikanci ga šalju kad god je potrebno da se pokaže snaga u azijsko-pacifičkom području.
Jučerašnja vežba je prva u seriji američko-južnokorejskih vojnih manevara koji će biti sprovedeni kod obala Južne Koreje i Žutom moru blizu kineske obale, u međunarodnim vodama. Na njima će prvi put u Južnoj Koreji učestvovati i moćni stelt lovci F-22 reptor, koji mogu da izbegnu severnokorejske radare.
Vlasti Severne Koreje upozorile su Južnu Koreju da će odgovoriti nuklearnim oružjem na najavljenu združenu vojnu vežbu Seula i Vašingtona, što je standardna pretnja Severa kad su ovi manevri u pitanju. Pjongjang ocenjuje da vojna vežba američkih i južnokorejskih vojnih snaga predstavlja provokaciju i probu za napad na Severnu Koreju.
Tenzije sve veće
Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je juče da, uprkos pretnjama, nisu registrovane neuobičajene aktivnosti severnog suseda.
Inače, između Severne i Južne Koreje poslednjih meseci dodatno su zategnuti odnosi, pošto je Seul optužio Pjongjang da stoji iza potapanja vojnog broda na pomorskoj granici dve zemlje. Južnokorejski brod „Čeonan" potonuo je u martu nakon što se prethodno prepolovio na dva dela, a 46 mornara je poginulo. Istraga, koju su sprovele južnokorejske vlasti, utvrdila je da se radilo o napadu severnokorejskog torpeda, što Pjongjang sve vreme negira.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.