Manevar Aleksandre Jerkov sačuvao vlast u Novom Sadu

Izvor: Politika, 29.Avg.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manevar Aleksandre Jerkov sačuvao vlast u Novom Sadu

Kad skupština ne razreši gradonačelnika predlagač ne može ponovo podneti zahtev pre isteka šest meseci. – O razrešenju gradonačelnika mora se raspravljati i odlučivati u roku od 15 dana od dana dostavljanja predloga

Novi Sad – Da li će jučerašnji potez predsednice gradskog parlamenta Aleksandre Jerkov koja je ekspresno zakazala sednicu novosadske skupštine, pa odložila, jer nije bilo kvoruma, omogućiti da LSV i DS zadrže vlast u Novom Sadu bar još neko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vreme, zavisiće od pravnog tumačenja ovog neočekivanog političkog manevra.

Prema poslovniku Skupštine grada, o razrešenju gradonačelnika mora se raspravljati i odlučivati u roku od 15 dana od dana dostavljanja predloga.

Ukoliko skupština ne razreši gradonačelnika predlagač ne može ponovo podneti zahtev pre isteka šest meseci. Iz vrha novosadskog DS-a već stižu najave da će Igor Pavličić ostati na funkciji najmanje još pola godine.

Samo 24 časa posle podnošenja pisanog zahteva predstavnika odborničkih grupa „Pokrenimo Novi Sad – Tomislav Nikolić”, DSS-a, „Svi za NS” (SPO i Romske demokratska stranka), i „Novi Sad –odmah” (bivši članovi odbornici Dveri i NOPO), predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov (LSV) zakazala je sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o smeni aktuelnog gradonačelnika Igora Pavličića (DS) i članova Gradskog veća.

Skupštinska služba obavestila je medije u 12.15 časova da je sednica zakazana za 13.30 časova u velikoj sali Skupštine Vojvodine, s obzirom na to da je u toku renoviranje sale Skupštine grada. Početak je prolongiran za 15 časova, da bi potom predsednica Jerkov saopštila da se sednica odlaže zbog nedostatka kvoruma, ne navodeći da li će i kada biti održana.

Aleksandra Jerkov je sednicu odložila u gotovo praznoj sali, pred samo devetoro odbornika, od kojih su četvoro bili iz SRS-a, dok su opozicioni odbornici stajali na parkingu ispred zgrade. Odbornici dosadašnje vladajuće koalicije iz DS-a i LSV-a nisu se pojavljivali, a nešto posle 15 časova stigli su odbornici SPS-a, jer je iz vrha ove stranke zvanično potvrđeno da će podržati prekomponovanje vlasti u Novom Sadu.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 30. avgusta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Miroljub Mijušković

objavljeno: 30.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.