Mandić najizgledniji kandidat za predsednika Skupštine Crne Gore?

Izvor: B92, 11.Okt.2023, 08:21

Mandić najizgledniji kandidat za predsednika Skupštine Crne Gore?

Podgorica -- Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić najizgledniji je kandidat za predsednika Skupštine Crne Gore.

To bi mogao biti "ishod" ako se Pokret Evropa sad (PES) dogovori o formiranju manjinske vlade uz podršku koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), pišu podgoričke "Vijesti", pozivajući se na neimenovani izvor.

Mandatar Milojko Spajić u ponedeljak je zatražio od ZBCG da podrži njegov kabinet, ponudivši im zauzvrat funkciju predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Skupštine i mesta u državnim kompanijama, preduzećima i institucijama.

Izvor "Vijesti" sa sastanka Spajića, predstavnika manjinskih partija i ZBCG navodi da je mandatar želi da ta koalicija podrži vladu bez učešća u izvršnoj vlasti. U vladi bi bili PES, manjinske stranke i Socijalistička narodna partija (SNP).

Iako bi to trebalo da znači da će van vlade ostati Demokratska Crna Gora, ta stranka je ipak u igri, jer je kasno sinoć odlučila da odustane od funkcije šefa Skupštine, na kojoj je insistirala i prihvati novu ponudu mandatara, po kojoj bi trebalo da joj pripadnu dva potpredsednička mesta i četiri ministarstva u vladi.

Demokrate bi, navode izvori Vijesti iz te stranke, trebalo da dobiju pozicije potpredsednika vlade, odnosno zamenika premijera za bezbednost, unutrašnju politiku i politički sistem, potpredsednika za spoljne i evropske poslove, ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, kulture i medija, te turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa.

Izvor iz vrha PES nije potvrdio da je s Demokratama sklopljen dogovor o tome da im pripadne šest pozicija u izvršnoj vlasti.

Mandatar se na pregovore sa ZBCG odlučio pošto su Demokrate prošle sedmice odbile da šef Skupštine i vlada budu izabrani odlučujućim glasom predsednika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke.

Spajić je, nakon izbora 11. juna, pregovarao sa ZBCG, ali do dogovora nije došlo jer je ta koalicija odbila njegovu ponudu koja je uključivala mesta potpredsednika vlade, ministra prosvete, turizma, sporta i mladih i mesto potpredsednika Skupštine.

Koalicija ZBCG je u pregovorima insistirala da njima, shodno rezultatu izbora, treba da pripadne pozicija predsednika parlamenta, a ne Demokratama Alekse Bečića. Spajić je novi plan o kabinetu predstavio na sastanku kojem, od manjinskih partija, jedino nije prisustvovao predstavnik Hrvatske građanske inicijative (HGI), sa čijim bi liderom Adrijanom Vuksanovićem mandatar trebalo naknadno da razgovara.

Sagovornik "Vijesti" iz vrha ZBCG navodi da misli da su male šanse da se aranžman dogovori i da je Crna Gora trenutno bliža izborima.

"Sve i da prihvatimo ponudu, opet bi nastala neka konfuzija u vezi sa podrškom vladi. Postoji raspoloženje da se ponuda prihvati, ali kako kad nešto nije formalno ponuđeno", naveo je on.

Sagovornik sa preksinoćnjeg sastanka navodi da se govorilo i o opciji da se za izbor vlade traži podrška neke "procrnogorske partije", prvenstveno Socijaldemokrata (SD).

Nacionalne partije manjinskih naroda bi o Spajićevoj ponudi trebalo da se izjasne u narednih nekoliko dana.

Deo manjinskih partija, prvenstveno HGI, oštro se protivio učešću ZBCG u vladi, dok su iz Bošnjačke stranke (BS) ranije indirektno poručivali da ne žele saradnju s koalicijom koju predvode Mandić i Milan Knežević, govoreći da je državi potrebna vlada jasne evroatlantske orijentacije.

Iz pojedinih albanskih nacionalnih stranaka slali su signale u pravcu toga da im ZBCG nije neprihvatljiv partner, navodeći da je taj savez napravio dobar korak prihvatanjem principa PES o formiranju vlasti, među kojima su sprovođenje ekonomskog programa Evropa sad 2.0, jednake šanse prilikom izbora na funkcije i slično.

Spajić bi do nove vlade mogao da dođe i bez glasova manjinskih stranaka - ako njegovu ideju podrže svi poslanici sa liste PES, njih 24, uključujući i one koji su se protivili prvobitnom planu da napravi vladu bez ZBCG, on bi, uz 13 poslanika te koalicije, sedam Demokrata i dva iz SNP, došao do podrške 46 poslanika, što je pet više od minimuma potrebnog za izbor vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.