Mandat u Skupštini i za radnike

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2011, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandat u Skupštini i za radnike

Tražićemo da predstavnik sindikata dobije stolicu u parlamentu jer nam je više preko glave da o pravima radnika govore lekari ili inženjeri. Isto tako, hoćemo da ministar rada u budućoj vladi bude čovek iz redova sindikata, a ne iz partije. Jedini način da se čuje glas radnika jeste da se bunimo iznutra. Kada nađemo političku partiju koja hoće da podrži radnike, i naši radnici će nju podržati na izborima - kaže za "Vesti" Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sindikata.

Najavili ste politički angažman, da li vi to pravite političku stranku?

- Ne. U Srbiji rastu dugovi, nezaposlenost i korupcija. U poslednje dve godine bez posla je ostalo 400.000 radnika. Prema nekim procenama, naša zemlja je dužna toliko da svi zaposleni skoro tri godine ne bi trebalo da primaju platu da bi mogli da vrate dug države. To nas je podstaklo da nešto uradimo.

A to je?

- Političari nisu sposobni da sami društvo izvuku iz krize, pa je bitno da se sve društvene snage organizuju. Zato smo rešili da podržimo neke političke partije na izborima, da bismo stanje radnika mogli da promenimo nabolje.

Da li ćete podržati Socijaldemokratsku partiju Rasima Ljajića?

- Taman posla. Ništa kao ministar nije uradio da se radnicima poboljša položaj, samo su doneseni zakoni da im bude još gore.

Na koje mislite?

- Prvo što mi pada na pamet jeste produženje rada na određeno vreme sa godinu na tri godine. Na kraju ćemo svi raditi na određeno vreme i mali broj ljudi u Srbiji će biti stalno zaposlen.

Koje partije, iz vlasti ili opozicije?

- Za sada smo dogovorili razgovore sa partijama koje su u vlasti. Što ne znači da nećemo razgovarati i sa opozicijom.

Zar do juče niste govorili da je vlast gluva kada govorite da treba da pomognu da položaj radnika bude bolji?

-Da, ali ćemo tražiti da ministar rada i socijalne politike u budućoj vladi bude iz redova sindikata, kao i da dobijemo stolicu u parlamentu. Ovako ne ide, moraćemo drugačije da delujemo da bi se čuo glas radnika.

Mislite li da će neka stranka na to pristati?

- Znate šta, automatski će dobiti oko 140.000 glasova na izborima. Pitanje je sa kim ćemo mi i ko zaslužuje toliko poverenje radnika. Uostalom, da smo im tražili ministarstvo finansija, možda ne bi pristali. Ovako, ovde gde su problemi umesto para, zašto da ne.

Na vašim skupovima čest gost je predsednik SPS-a Ivica Dačić...

- Mi smo bili u suprotstavljenim taborima u vreme kada smo se borili da Srbija postane demokratska zemlja. Ali lično, a ne partijski, smatram da jako dobro i odgovorno vodi ministarstvo i radi svoj posao.

Ali programski se i ne razlikujete previše...

- Znaćemo do kraja meseca, ugroziću pregovore ako bilo šta pre toga progovorim.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.