Manastir Šudikovo vekovima okuplja srpski narod

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastir Šudikovo vekovima okuplja srpski narod

Paljen i obnavljan, manastir Šudikovo, na desnoj obali Lima, na ulasku u Tifransku klisuru, vekovima o Božiću okuplja verni narod srpski.
Pod njegovim svodovima razvila se u srednjem veku "Šudikovska katedra", čuveni prepisivački centar, čije se rukopisne knjige nalaze u bibliotekama širom Evrope.

Manastir pripada eparhiji Budimljansko-nikšićkoj, i tek je deo njene velike kulturne riznice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Ponosan na takvu prošlost i svoje korene, a zabrinut za sudbinu svoje crkve, narod je ovde brojniji nego ikada u svojim hramovima, slaveći rođenje Hristovo.
"Neka vas Bog blagoslovi, i svako dobro da nam daruje, srećno vam rođenje Hristovo! Mir božji, Hristos se rodi!", poručio je vladika Joanikije, episkop Budimljansko-nikšićki.
A posle svetih liturgija, proslave Božića se nastavljaju u domovima , u krugu porodice, uz svečanu trpezu, i najlepše želje.
Danas se ovde prašta i moli, poziva na slogu i pomirenje.
Neugasla snaga osam vekova starog nemanjićkog zaveta ohrabruje, a ljubav naroda, jača pouzdanje da će svetinje biti sačuvane.
I po tome je osoben ovaj Božić u Crnoj Gori – jer svedoči o identitetu naroda i daje mu mandat da, kako ovde kažu, sa punim pravom, mirno i dostojanstveno, hrišćanski, brani svoju veru i svoje hramove.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.