Mamutica iz Viminacijuma preseljena u Park mamuta

Izvor: Večernje novosti, 11.Apr.2014, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mamutica iz Viminacijuma preseljena u Park mamuta

Uz pomoć velike dizalice od 120 tona, vučnog voza i zahvaljujući lepom danu bez kiše, mamutica iz Viminacijuma preseljena je danas u svoj novi dom - Park mamuta u Viminacijumu koji će svečano biti otvoren krajem maja.Ovo je bio komplikovan posao. Našli smo primerak mamuta u celini koji je u svetskim razmerama redak, konzervirali smo ga pre više godina kako bi bio spreman za turiste a sada je zbog različitih razloga morao da bude premešten i to smo posle ozbiljnih razgovora sa stručnjacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << od konzervatora do geologa, i učinili, rekao je Tanjugu direktor Arheološkog parka Viminacijum dr Miomir Korać."Danas nam je ovaj odozgo bio naklonjen. Svuda je padala kiša a iznad mamuta je bila sunčana rupa koja nas je ogrejala i pomogla nam da dizalicom, vučnim vozom, mehanizacijom i svim mašinama mamutica stigne u svoj novi dom - Paleontološki park koji se užurbano gradi", dodao je on.Korać je naglasio da to neće biti neki "obični" park već park koji će biti ukopan u podzemlje, u prirodnom ambijentu u kome je mamutica mirovala milionima godina.Rešili smo da ne bude sama pa će joj se u tom parku pridružiti i četiri mamutića koji su otkriveni i prošle godine a sve sa željom da će se deca, ali i naučnici, radovati kada vide bića koja su nekada živela ovde, rekao je Korać.Pažnju stručne javnosti Arheološki park Viminacijum privukao je pre dve godine kada su u njemu otkrivene kosti nekoliko runastih mamuta mlađih od danas preseljene Vike koja je otkrivena 2009.Paleontološki park predstavljaće sastavni deo arheološkog parka koji već godinama privlači pažnju stručne javnosti i posetilaca i "oslikavaće" klimu, floru i faunu doba kada su živeli mamuti.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Mamutica iz Viminacijuma preseljena u Park mamuta

Izvor: Blic, 11.Apr.2014

Uz pomoć velike dizalice od 120 tona, vučnog voza i zahvaljujući lepom danu bez kiše, mamutica iz Viminacijuma preseljena je danas u svoj novi dom - Park mamuta u Viminacijumu koji će svečano biti otvoren krajem maja...Ovo je bio komplikovan posao. Našli smo primerak mamuta u celini koji je u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.