Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mamin kutak: Duda varalica

ZAGREB - Tema o dudi varalici nepresušni je izvor rasprava. No sami roditelji najbolje mogu videti koliko je ona njihovom detetu uistinu potrebna. Najviše što možemo je izvagati dobre i loše strane korištenja dude varalice i verovati da će je dete odbaciti što ranije i pronaći povoljniji način da se uteši.

Voleli ih ili mrzili, dudama varalicama mame se koriste već vekovima. A kako im i samo ime glasi, one "varaju" decu, to jest teše ih kada su uznemirena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili uplašena.

I dok neke mame ne mogu zamisliti niti dan da svom detetu ne daju dudu, druge su strogo protiv takve vrste utehe kao i neki stručnjaci. Rasprava za i protiv dude varalice neprestano se vodi, a roditeljima se i danas često daju suprotna mišljenja o dudi, piše Iva Stilinović Grahovac a prenosi sajt „Moje dete".

Jako je bitno utešiti dete, pogotovo ako ste novopečeni roditelj. Zato ćete dudu smatrati "stvarčicom" od velike pomoći.

Problem sa odvikavanjem

Kako duda često deci pređe u naviku, mnogi roditelji ne žele decu uopšte upoznati s dudom kako posle ne bi imali problema s odvikavanjem.

Protivnici dude tvrde kako ona detetu nije potrebna, ni kao uteha ni kao pomoć za lakše uspavljivanje. Smatraju da tu naviku, zapravo, nameću odrasli stavljajući dudu detetu čim je uznemireno ili plače.

Neke se bebe mogu utešiti nošenjem, maženjem i dojenjem, a druge se jednostavno ne mogu zasititi sisanja i cuclanja, pa čak i kada nisu gladne. Normalno je da ćete, ako je nakon hranjenja, maženja, podrigivanja i igranja vaša beba još uznemirena, poželeti joj dati dudu kako biste videli hoće li biti zadovoljna. Nedostaci dude varalice

Duda može povećati rizik infekcije uha kod beba i dece. Takođe, ako dojite dete, verovatno želite što duže odgoditi davanje dude.

Razlog je tomu što su cuclanje dude i sisanje dve različite radnje pa bi dete, ako mu ponudite dudu, a još nije svladalo dojenje, moglo iskusiti zbrku bradavica. A to može onemogućiti uspešno dojenje.

Ili hoće ili neće

No, neki mališani dudu odbijaju, izbacujući je iz usta, a neki daju jasno do znanja da im je potrebna cuclajući šakicu, usnu, igračke ili robicu. Pedijatri danas ne zabranjuju dudu, ali se, ipak, ograđuju kada se postavlja pitanje "za ili protiv" dude.

Pažnja!

Nikada ne upotrebljavajte dudu kako biste utažili detetovu glad ili kao zamenu za vašu pažnju. Ponudite dudu između obroka kada znate da nije gladno. Uvek, pre nego što ponudite dudu, pokušajte saznati je li možda vaše dete gladno, umorno ili mu je dosadno.

Nikada ne vežite dudu detetu oko vrata ili za krevetić jer postoji opasnost da se uguši vrpcom.

Sterilizacija

Nagon za sisanjem

Ako ne želite da vam se, nakon što rodite, dete u bolnici koristi dudu, upozorite na to osoblje.

Kod neke dece nagon za sisanjem tako je velik da nekim mamama ne preostaje ništa drugo nego pokušati smiriti dete dudom. Tada se taj predmet čini kao spasonosno rešenje. Naravno, za majku. Jer usredsređenost na dudlanje smiruje dete u vrijeme budnosti, ublažava moguću napetost ili nelagodu.

Mnoga deca i u snu žele imati dudu u ustima, a kad im ispadne, odmah osete nemir i počnu plakati.

Pre prve upotrebe uvek dudu sterilizujte tako da je prokuvate u ključaloj vodi pet minuta. Pripazite da je potpuno ohlađena pre nego što je date detetu. Održavajte je čistom ispirajući je vrućom vodom.

Vodite računa o tome da duda nema pukotine. Katkad roditelji daju detetu dudu nakon što su mu dali lek (antibiotike, vitamine), no neki od tih lekova mogu oštetiti materijal dude.

Ne puzati sa dudom

Menjajte dudu svaka dva meseca. Nikada ne umačite dudu u šećer ili med jer može štetiti detetovim zubićima.

Ne dopustite da vaše starije dete puže ili hoda celi dan s dudom u ustima jer to može štetiti razvoju govora te uzrokovati probleme sa zubima.

Ne dopustite da beba ili dete žvaće dudu kako ne bi puknula.

Kada je ne davati?

Neke studije pokazuju da dude varalice smanjuju rizik od sindroma iznenadne smrti. No, to ne znači da dudu treba nametati deci koja je odbijaju ili, nakon što su zaspala, pokušati je staviti im u usta.

Beba koja ima problema s dobivanjem na težini ne bi smela koristiti dudu. Dete bi tada trebalo dojiti na zahtev i ne zbunjivati ga dudom. Također, ako vam dete ima česte upale uha, pokušajte izbegavati dude.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.