Mamić došao u sud na ročište

Izvor: B92, 11.Jun.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mamić došao u sud na ročište

Sarajevo -- Ročište o izručenju bivšeg čelnika fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku počelo je danas u Sudu BiH.

Mamić je u Sarajevo stigao neposredno pre zakazanog termina, oko 11.30, pošto su mu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu jutros uručili poziv da se javi u Sud BiH, što je on i prihvatio, javila je regionalna televizija N1.

Osječki Županijski sud prethodno je Ministarstvu pravosudja BiH dostavio svu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebnu dokumentaciju vezanu za pokretanje postupka izručenja bivšeg čelnika Dinama iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što je 7. juna Županijski sud izdao nalog za raspisivanje poternice, Ministarstvo unutrašnjih poslova je za Zdravkom Mamićem raspisalo domaću i medjunarodnu poternicu, a za dalju proceduru izručenja optuženika nadležno je Ministarstvo pravosudje, izvestili su na sudu.

Protiv Mamića su u Hrvatskoj podignute tri optužnice, poslednja u februaru zbog sumnje da je oštetio Dinamo za više od 2, 2 miliona evra.

Tužilaštvo je predložilo da mu bude oduzeta protivpravno stečena korist, kao i da se ovaj postupak spoji s postupkom koji se protiv njega i ostalih već vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Suđenje Mamiću prebačeno je u Osijek zbog njegove povezanosti s više zagrebačkih sudija.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran ;Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su sredinom prošle godine proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Svi su osuđeni na zatvorske kazne - Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osudjen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osudjene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.