Mame su zakon u Nišu: Naknade ne ispod minimalca

Izvor: N1 televizija, 11.Okt.2018, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mame su zakon" u Nišu: Naknade ne ispod minimalca

Drugi protest koji organizuje inicijativa "Mame su zakon" održan je danas popodne u Nišu. Nezadovoljni učesnici skupa još jednom su zatražili izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom.

Poslanica u republičkom parlamentu Tatjana Macura kazala je da su predstavnici inicijative imali sastanak u kabinetu Slavice Đukić Dejanović o ovoj temi.

 "Jedino što smo dobili kao pozitivnu reakciju je da smo primljeni na jedan sastanak u kabinetu Slavice Đukić >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Dejanović, razgovarali smo s njenim savetnicama kojima smo predstavili naše predloge izmene i dopune zakona i to kako vidimo da treba da se reši problem dugoročno, odnosno kako treba da izgleda buduća računica nadoknade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta", kazala je Macura.

Ona je navela da porodilje ne bi smele da imaju naknadu manju od republičkog proseka.

"Izmene bi bile u tom smislu što bismo imati nešto što ćemo nazvati fiksni deo, koji ne bi trebalo da bude ispod republičkog minimalca i na koji bi pravo imale sve majke u Srbiji, bez obzira na to da li su one za sistem ranije bile vidljive ili nevidljive radnice, odnosno da li imaju dovoljno meseci radnog staža", kazala je Macura.

Inicijativa "Mame su zakon" saopštila je ranije da  je jedini cilj koji podizanjem svog glasa žele da postignu jesu "izmene lošeg zakona koji će mnoge porodice ostaviti na rubu egzistencije".

Iz inicijative su ranije pozvali sve zainteresovane građane da podrže njihove zahteve i zamolili ih da na protest ne nose stranačka obeležja, da se time, kako su naveli, ne bi odvlačila pažnja sa gorućih problema.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu 1. jula, a kao jedan od efekata njegove primene je da su porodilje na mesečnom nivou dobijale 1.000, 2.000 ili 3.000 dinara.

Pogledajte šta su rekli učesnici na protestu:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.