Mame su zakon demantuju tvrdnje ministra, ne traže smenu

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mame su zakon" demantuju tvrdnje ministra, ne traže smenu

Beograd -- Incijativa "Mame su zakon" demantovala je tvrdnje ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića

Inicijativa navodi da protest koji su organizovali 25. septembra u Beogradu ostao "stranački neobojen" i poručili da ne traže njegovu smenu, već da se zajedno izbore za prava trudnica i porodilja.

Đorđević je ranije za televiziju Pink rekao da je protest zbog dela odrebi Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a kojem je u Beogradu prisustvovalo više od 1.000 trudnica i porodilja "politički obojen".

"Politika nije rezervisana samo za predstavnike vlasti, već i za građane. Ovaj zakon i primena istog jeste politika i direktno se tiče jedne od najosetljivijih društvenih grupa u Srbiji danas - trudnica i porodilja. Građani se bave politikom, a glasni su onda kada ih politika koju izglasa vladajuća većina toliko pogađa da nemaju drugog izbora", navodi se u saopštenju incijative "Mame su zakon".

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu 1. jula, a kao jedan od efekata njegove primene je da su porodilje na mesečnom nivou dobijale 1.000, 2.000 ili 3.000 dinara.

"Mame su zakon" je ocenila da resorno ministarstvo treba da preduzme kratkoročne i dugoročne mere, "kako ignorisanjem tih problema ne bi obesmislili set dobrih pronatalitetnih mera koje se nalaze u istom zakonu".

Incijativa je podsetila da su u skupštinsku proceduru poslali predlog izmena zakona kojima se omogućava "gašenje požara", a da kao dugoročnu meru predlažu da se o ;iznosu u visini minimalca (koji bi pripadao svim porodiljama) razmišlja kao o fiksnom dodatku namenjenom svim ženama, dok bi varijabilni deo bio računat na osnovu broja meseci koje je porodilja pre toga provela u radnom odnosu.

"Verujemo da nam je rešavanje nastalih problema zajednički interes i da nema potrebe za ružnim prozivkama putem sredstava javnog informisanja, posebno kada na iste nismo u prilici da odgovorimo", stoji u saopštenju incijative "Mame su zakon".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.