Mame su zakon: Odakle ministarki Đukić Dejanović da je samo jedan posto mama oštećeno zakonom

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jul.2019, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mame su zakon: Odakle ministarki Đukić Dejanović da je samo jedan posto mama oštećeno zakonom

Inicijativa "Mame su zakon" uputila je danas javno pitanje ministarki zaduženoj za demografiju i populacionu politiku Slavici Đukić-Dejanović odakle joj podatak da je samo jedan odsto majki oštećeno primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Iz te inicijative su zatražili da ako postoji bilo kakva stvarna analiza primene tog zakona da ga ministarka ili bilo koji drugi predstavnik Vlade Srbije predstave javnosti.

Slavica Đukić Dejanović izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je u intervuju za vikend izdanje lista "Danas" da država nikada nije izdvajala više za finansijsku podršku majkama i porodici i da da je ustanovljeno da primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, 99 odsto mama je dobilo više, a "onaj jedan procenat koji je dobio manje mora da se ljuti i mora da podseti one koji su doneli zakon da to isprave".

Iz Inicijative u saopštenju ističu i da Đukić Dejanović nije nadležna za taj zakon već ministar Zoran Đorđević i Ministarstvo za rad, ta da ministarka "veoma često i olako daje paušalne izjave u vezi sa primenog tog zakona.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i osnivač inicijative "Mame su zakon" uputila je ranije Ministastvu za rad poslaničko pitanje u vezi sa analizom primene tog zakona, kako bi do kraja ušli u trag koji broj od više od 60.000 žena koje se godišnje porodi u Srbiji prima nadoknade manje od republičkog minimalca, ali da odgovor jo nije dobila, piše u saopštenju.

"Osnova za ovo pitanje je činjenica da je velikom broju žena jako teško da ostvare pravo na pune nadoknade jer ne mogu u današnjim tržišnim okolnostima da 'vežu' 18 meseci radnog staža u kontinuitetu, uz uslov da ne odsustvuju sa posla radi održavanja trudnoće jer tzv. trudničko bolovanje ne ulazi u obračun nadoknade. Veliki broj žena i danas rade na crno, u sivoj zoni ili volontiraju u državnim firmama", navode iz inicijative.

Kako se dodaje, umesto sastanka sa nadležnim predstavnicima u Vladi Srbije na kojem je trebalo da se razgovara o rešavanju probleme porodilja koje nemaju 18 meseci vezanog staža, koje su bile primorane da održavaju trudnoću, koje su rodile decu sa invaliditetom, koje su preduzetnice, poljoprivredne osiguranice, porodilje koje zarađuju više od tri mesečne prosečne zarade, predstavnici inicijative dobili su "novo odlaganje aktivnosti za jesen".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.