Izvor: B92, 22.Feb.2009, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malverzacije farmaceutskih giganata

Beograd -- Velike svetske farmaceutske kompanije oštetile su Evropljane za gotovo četiri milijarde evra, sprečavajući prodaju jeftinijih lekova, pišu "Večernje novosti".

Više od godinu dana Komesarijat EU za zaštitu slobodnog tržišta istraživao je tržište lekova u Evropi i došao do rezultata da je od 2000. do 2007. farmaceutska industrija otela osiguravajućim zavodima širom EU oko četiri milijarde evra blokirajući raznim nelegalnim sredstvima ulaz jeftinijih generičkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lekova na evropsko tržište.

Generički lekovi, odnosno oni koji se proizvode nakon isteka patenta originalnog leka, smanjuju njihovu cenu za 60 pa i više odsto, čime zarada farmaceutskih kompanija značajno pada.

Istraživanje Evropskog komesarijata otkrilo je da su farmaceutski koncerni pokrenuli na stotine sudskih procesa protiv proizvođača kopija patentiranih lekova.

Uz to, farmaceutski koncerni čine sve da uvere nacionalne komisije za nadzor lekova da donesu odluku kakva njima odgovara, a pritom sponzorišu stručnu literaturu, koja ide njima u korist, ili jednostavno podmićuju komisije, lekare i apotekare.

Sve to i ne čudi ako se zna da je tržište lekova u Evropi vredno 214 milijardi evra, što znači da svaki građanin EU godišnje potroši na lekove 430 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.