Izvor: B92, 05.Jul.2009, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malovićeva: Važe odluke našeg suda

Beograd -- Ministarka pravde Snežana Malović kaže da odluka Interpola da obustavi "crvene poternice" u slučaju "Dobrovoljačka ulica" nema uporište u međunarodnom pravu.

"I dalje je na snazi naredba našeg suda za raspisivanje poternice. Važe i svi drugi akti suda i predmet je za nas i dalje aktivan", izjavila je Malovićeva za "Politiku". Ona ocenjuje da argumenti koje je naveo Interpol ne proističu iz pravila međunarodnog prava kao ni iz pravila koja primenjuje organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Interpola.

"Reagovaćemo tako što će narednih dana Ministarstvo pravde i MUP, preko kancelarije Interpola, uputiti dopis Generalnom sekretarijatu Interpola u kome ćemo navesti naše argumente, zasnovane na međunarodnim konvencijama, da ovakav potez Interpola nema uporište u međunarodnom pravu", rekla je Malovićeva.

"Pozvaćemo se i na činjenicu koju je i sam Interpol konstatovao, a to je da je Međunarodni krivični tribunal u Hagu rekao da nema smetnji raspisivanju ovih poternica", rekla je ministarka pravde Srbije.

Ministarka pravde je podsetila da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokrenulo istragu na osnovu postupka koji je Vojni sud vodio od 1992. godine.

Sud BiH započeo je istragu 2003. godine i do danas nema konkretnih rezultata tog postupka, zbog čega je Srbija i reagovala raspisivanjem poternice.

"Smatram da je Interpol uvažio argumente koje je BiH isticala. Nešto od toga je naglašavano nama na sastancima, kada je traženo da se, ukoliko dođe do zaključivanja ugovora o saradnji između tužilaštva BiH i Srbije o ustupanju dokaza, stavi i odredba da će se predmet procesuirati u zemlji čiji su okrivljeni državljani. Mi smo rekli da je to za Srbiju neprihvatljivo", navela je Malovićeva.

Ona je upitala "šta bi se desilo ako bi se i u slučajevima terorizma doneo zaključak da se poternice ne mogu raspisivati ukoliko država čiji su okrivljeni državljani ne daje saglasnost za to".

Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine je u četvrtak saopštilo je da je Generalni sekretarijat Interpola doneo odluku kojom su "crvene poternice" organa Srbije protiv državljana BiH u slučaju "Dobrovoljačka ulica" definitivno obustavljene.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije do danas nije saopštilo imena svih 19 osumnjičenih, a zna se da su među njima Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, ratni članovi Predsedništva BiH, kao i general Jovan Divljak.

Krajem prošle godine podnet je zahtev za proširenje istrage u predmetu "Dobrovoljačka", a 29. decembra 2008. raspisana je poternica za 19 osoba zbog osnovane sumnje da su 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu počinili krivična dela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe i na taj način ubili najmanje 18 osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.