Malovićeva: O sudijama krajem marta

Izvor: B92, 04.Feb.2011, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malovićeva: O sudijama krajem marta

Beograd -- Ministarka pravde Snežana Malović najavila je da će krajem marta ili početkom aprila otpočeti proces preispitivanja odluka o neizabranim sudijama.

Malovićeva je za "Blic" rekla da će biti vremena da se ovaj posao obavi temeljito i transparentno.

Ministarka je, sudeći po potezima koje će povući, rešena da otkloni sve sumnje strukovnih udruženja o umešanosti politike i netransparentnosti prilikom izbora sudija, navodi list.

Tome u prilog ide >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << činjenica da će izuzeti sebe prilikom odlučivanja o sudijama. U procesu provere izbora sudija neće učestvovati ona, predsednica Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Boško Ristić, konstatuje "Blic”.

Malovićeva je povodom pretnji njoj i sudiji koja je presudila u slučaju ubistva Francuza Brisa Tatona, istakla da sudiji mora odmah biti obezbeđen svaki vid zaštite i da je ona navikla na pretnje, ali mora biti zaštićen svaki nosilac pravosudne funkcije koji je pokazao stručnost i hrabrost da osudi sve one koji su pokušali da uruše osnovne društvene vrednosti.

Ona je potvrdila da često dobija pretnje.

"Pretnje nisu nimalo prijatne, ali postale su sastavni deo ovog posla", kazala je ministarka.

Na pitanje šta Ustavni sud čeka kada je reč o navijačkim grupama, ona je odgovorila da se stekao utisak da Ustavni sud beži od "osetljivih predmeta".

"Očekujem da na čelu sa novim predsednikom (Ustavni sud) bude mnogo efikasniji u svom radu i da takvi predmeti koji se povlače godinama dobiju epilog", kazala je Malovićeva.

Ona je rekla da očekuje u narednih nekoliko dana konkretne poteze nadležnih organa kada je reč o zloupotrebama novca u "Kolubari" i da svi odgovorni budu krivično procesuirani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.