Malović: Milošević slobodan - utvrditi odgovornost sudije

Izvor: S media, 09.Mar.2012, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović: Milošević slobodan - utvrditi odgovornost sudije

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je večeras da su se pravosnažnom odlukom Apelacionog suda o zastarelosti krivičnog gonjenja Marka Miloševića zbog prebijanja članova Otpora, u Požarevca 2000. godine, stekli formalni uslovi za pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti.

Dolovac: U Rusiji nismo tražili Miloševiće

Malović: Pridružiću se inicijativi "otporaša" za smenu sudije

"Otporaši": Razrešenje sudije koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << štitila Marka!

Malović je potvrdila da se ranije pridružila inicijativi "otporaša" Momčila Veljkovića i Nebojše Sokolovića, podnetoj Visokom savetu sudstva za razrešenje sudije Gordane Vidojković.

"Pridružila sam se toj inicijativi i stojim iza toga da slučajevi koji su povezani sa teškim nasleđem devedesetih moraju biti efikasno okončani. Sada kada je Apelacioni sud i konačno utvrdio da je predmet zastareo, otvara se i formalni put da se utvrdi odgovornost sudije. Očekujem da će se o toj inicijativi veoma brzo raspravljati", rekla je ministarka pravde.

Ona je istakla da je nedopustivo da procesi zastarevaju i da sudija dozvoli da bilo koji postupak zastari, naročito nakon sprovedene reforme čiji je glavni cilj efikasno i nezavisno pravosuđe.

Malović je podsetila da je u Zakonu o sudijama navedeno da je zastarevanje postupka jedan od disciplinskih prekršaja koji su razlog za pokretanje razrešenja sudije.

Ukoliko se utvrdi da je sudija odgovorna za zastarevanje, sigurna sam da će biti pokrenut postupak za njeno razerešenje, kazala je Malović.

Reforma pravosuđa je, pored ostalog, sprovedena kako se ne bi događalo da Srbija pred Evropskim sudom za ljudska prava gubi postupke, naročito u pogledu suđenja u razumnom roku, naglasila je mimnistraka pravde i poručila da za neažurne sudije nema mesta u srpskom pravosuđu.

Marko Milošević je i pravosnažno oslobođen odgovornosti za prebijanje nekadašnjih pripadnika organizacije Otpor iz Požarevca 2. maja 2000. godine.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.