Malović: Efekti reforme pravosuđa vidljivi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2010, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović: Efekti reforme pravosuđa vidljivi

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da su efekti reforme pravosuđa, vidljivi - sudovi rade efikasnije, a tome u prilog govore i neki postupci.

Ona je u intervjuu današnjem "Presu" izjavila da je dobar primer Viši sud u Beogradu koji je posle suđenja koje je trajalo nešto više od mesec dana, doneo presudu optuženima zbog pokušaja ubistva navijača Crvene zvezde.

Ministarka u dvodnevnoj poseti Portugalu

Ministarka pravde Snežana Malović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << boraviće od danas, u dvodnevnoj poseti Portugalu, tokom koje će s ministrom pravde te zemlje Albertom Martinšem potpisati Memorandum o saradnji, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ministri pravde Srbije i Portugala Malović i Martinš razmotriće unapređenje pravne saradnje dva ministarstva, a tema razgovora biće reforma pravosuđa i dalji proces integracije Srbije u Evropsku uniju.

Malovićeva će se sastati i sa državnim javnim tužiocem Portugala Fernandom Pintom Monteirom i drugim visokim zvaničnicima pravosudnih institucija te zemlje.

Malovićeva je rekla da očekuje da će se podrška Evropske komisije nastaviti i "da ćemo otkloniti određene nejasnoće, koje su se javile u jednom manjem segmentu procesa reforme koji se odnosi na opšti izbor sudija".

"Sve neizabrane sudije će u postupku pred Ustavnim sudom dobiti pojedinačno obrazloženje, što je bio pravni stav Ustavnog suda, ali i preporuka Evropske komisije", kazala je Malovićeva.

Upitana da li postoji mogućnost da se neko od neizabranih sudija vrati na funkciju, rekla je da će stav o tome dati Ustavni sud.

"Naravno da postoji mogućnost da u pojedinim slučajevima UŠ po žalbi neizabranog sudije ili tužioca odluči pozitivno i vrati predmet na ponovno odlučivanje u Visoki savet sudstva", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, sa ministrom pravde Hrvatske Ivanom Šimonovićem usaglašena je radna verziju budućeg ugovora o uzajamnom izručenju osoba osuđenih za korupciju i organizovani kriminal.

"Do sada smo mogli da konstatujemo da su srpska i hrvatska mafija jako povezane, ali država mora biti korak ispred mafije i ovakvom saradnjom to i postižemo", istakla je ona.

Na pitanje koliko je korumpirano srpsko pravosuđe, ona je odgovorila: "Mnogo manje nego pre opšteg izbora sudija".

Upitana kakav će epilog imati slučaj "Satelit" i da li bi bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić trebalo da odgovara zato što je zbog njegovog potpisa Srbija oštećena za 37 miliona evra, ministarka pravde je odgovorila da "svako treba da odgovara ukoliko se njegova krivica utvrdi u sudskom postupku".

"Sačekajmo odluku tužilaštva, pošto je okončana istraga i predmet upućen tužilaštvu. Ne bi trebalo apriori ulaziti u pretpostavku da će država morati da nadoknadi 37 miliona evra, trebalo bi otvoriti pregovore sa izraelskom stranom i naći najbolje rešenje. Podržavam predlog ministra odbrane Dragana Šutanovca da se sa Izraelcima izvrši poravnanje i da se za taj novac kupi nešto što treba Vojsci Srbije", kazala je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.