Malo žena u nauci i tehnlogiji, manje zarađuju od kolega

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2022, 18:49

Malo žena u nauci i tehnlogiji, manje zarađuju od kolega

Nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika su ključne oblasti u ekonomiji, ali žene su u ovim sektorima u podređenom položaju, izjavila je stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Frensis Pikap.

Ona je na panelu "Položaj žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici" (STEM) na Kopaonik biznis forumu istakla da postoji jaz i na tržištu rada, što je, kako je navela, izraženo i u IT sektoru, gde je mnogo manje zaposlenih žena a i njihova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primanja su manja od primanja muškaraca.

"STEM sektor je takav da se radna mesta u njemu umnožavaju a kada bi među zaposlenima bilo više žena, to bi napravilo pomak, društva bi bila više jednaka a povećao bi se i bruto društveni proizvod", rekla je Pikap.

Istakla je da bi trebalo bolje odgovoriti na potrebe tržišta rada i da bi veće ukključivanje žena povećalo socijalnu bezbednost, smanjilo platni jaz i mogućnost siromaštva žena u starosti.

"Neophodno je eliminisati stereotip da je STEM zabrana muškaraca. Ako učimo decu da ovo pripada dečacima žene će imati otpor prema ovome a ako ih učimo suprotno imaće uzore i biraće poslove u informatičkoj delatnosti, rekla je Frensis Pikap.

Navela je da UNDP, zajedno sa Vladom Srbije, organizuje prekvalifikacije žena za informatičke poslove i da je u početku odziv žena bio mali ali da su se kasnije prijavljivale u većem broju.

Savetnica za bezbednost u klaudu u Majkrosoftu Jelena Bratić je navela da ova kompanija puno polaže na povećanje broja žena u njoj a posebno na tehničko- tehnološkim pozicijama.

"Istraživanja govore da su mešani timovi bolji, inovativniji i da su oni gde je bar 30 odsto vodećeg ženskog kadra agilniji i profitabilniji", navela je Bratić.

Predstavnica Regionalne mreže u STEM na Zapadnom Balkanu Tatjana Kecojević je ukazala da se sve nove potrebe tržišta rada ne mogu pokriti formalnim obrazovanjem, već neformalnim i da bi u te obuke valjalo uključiti žene koje nemaju posao ili stagniraju u poslu.

Prema njenim rečima tu bi i država mogla da pomogne tako što bi, između ostalog, podržala povezanost obrazovanja i prakse i obezbedila programe da se nezaposlene žene prekvalifikuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Žene u nauci, tehnologiji i matematici u PODREĐENOM POLOŽAJU: Potrebno više dama u STEM sektoru

Izvor: Blic, 09.Mar.2022, 01:25

Nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika su ključne oblasti u ekonomiji, ali žene su u ovim sektorima u podređenom položaju, izjavila je stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Sriji Frensis Pikap.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.