Malo romske dece u vrtićima

Izvor: RTS, 15.Mar.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo romske dece u vrtićima

Broj romske dece, uzrasta od tri do pet godina uključenih u predškolsko obrazovanje, veoma je mali i kreće se između četiri i sedam odsto, pokazuju rezultati projekta "Inkluzija romske dece ranog uzrasta".

Mali broj romske dece uključen je u predškolsko obrazovanje pokazali su rezultati projekta "Inkluzija romske dece ranog uzrasta". Kao razloge malog broja romske dece u vrtićima, autori projekta navode slabu zainteresovanost lokalne samouprave i države za njihovo uključivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u sistem obrazovanja i nedostatak saradnje između institucija.

"Veoma bitni činioci problema su i siromaštvo romskih roditelja, njihova neinformisanost o pravima i obavezama, kao i nedostatak ličnih dokumenata dece i roditelja, nepoznavanje srpskog jezika i osećanje inferiornosti zbog neobrazovanja i siromaštva", rekla je jedna od autorki projekta Sunčica Macura.

"Značajnu prepreku predstavlja i otpor drugih roditelja za upis romske dece u vrtiće, a dešava se i da se ona upisuju u vrtiće koji nude niži kvalitet obrazovanja", naglasila je Macura.

Prema njenim rečima, Zakonom o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, predviđeno je pružanje podrške predškolskim ustanovama koje upisuju romsku decu, čiji je najznačajniji vid uvođenje pedagoških asistenata.

"Kako bi se poboljšao položaj romske dece u predškolskim ustanovama, potrebno je, pre svega, povećati njihov broj u vrtićima i predškolskim ustanovama, zatim koristiti metode nastave koje su im primereniji i učiniti im pristupačnijim određene programe", zaključili su autori projekta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.